35.000 tyske offentlig ansatte i strejke


Ashkan Elmi



2 minutter

At masserne ikke passivt vil sidde og se deres rettigheder blive overtrådt, måtte de offentlige arbejdsgivere i Tyskland sande efter, at 35.000 offentligt ansatte er gået i strejke.

Strejkens hovedårsag er kravet, fra arbejdsgiverne, om en forlængelse af arbejdsugen fra 38,5 til 40 timer – for den samme løn vel at mærke. Desuden følger der yderligere krav om lavere jule- og feriepenge. Strejken der startede i delstaten Baden-Würtemburg har spredt sig som en steppebrand og dækkede ved redaktionens slutning 10 ud af 16 delstater.

I delstaterne Hamburg og Niedersachsen fik strejken 95 pct. støtte under urafstemning. Ver.di, der er de offentligt ansattes og med 2,4 mio. medlemmer, Tysklands største fagforbund, har meddelt, at de er parate til, at strejke i op til 6 uger. Ver.di’s formand Frank Bsirske oplyser, en gennemførelse af overenskomsten vil skabe yderligere 250.000 arbejdsløse i Tyskland. Dermed påpeger han, at dette angreb netop ikke kun er mod de offentligt ansatte, men imod hele den tyske arbejderklasse.

I Tyskland er der ifølge officielle kilder 4,6 mio. arbejdsløse og de seneste tiltag fra det offentliges side kan meget vel vise sig at hakke dette tal det sidste stykke op til 5 mio.

Arbejderklassen i Tyskland er under et enormt pres. Flere af de største firmaer har allerede gennemtrumfet en længere arbejdsuge og foretaget massefyringer. En talsmand for Commerzbank, Eckhart Tuchtfeld nedtoner endda denne strejkes magt når han understreger at: “..Den overordnede effekt på økonomien vil sandsynligvis være ret begrænset.“.

Desuden øger arbejdsgiverne stadig presset ved i, et hurtigt stigende omfang, at benytte underbetalt, østeuropæisk arbejdskraft. At angrebene er aggressive kan f.eks. tydeligt ses i Düsseldorf, hvor arbejderne i catering firmaet Gate Gourmet i 3 måneder har strejket for bedrer arbejdsvilkår og en beskeden lønstigning på 4,5 %. Da arbejderne på et tidspunkt ville blokere for de strejkebrydende vikarbureauers ansatte, blev de nødt til at springe til side for ikke, at blive påkørt af en Gate Gourmet lastbil.
Hvad er så vejen frem for de tyske arbejdere?
De tyske arbejdere har vist og viser den dag i dag, at de er parate til at kæmpe for deres rettigheder og, at de har forstået vigtigheden i, at forene sig; ikke kun med arbejdere i Tyskland, men i Europa og resten af verden, som da 10.000 af de strejkende fra Ver.di, d. 16 februar i Strassburg, slog sig til en 40.000 personers demonstration, imod EU’s servicedirektiv. Det er nemlig ikke længere nogen hemmelighed, at det hver gang er de tyske arbejdere der må stå med knyttede bryn og næver mens deres ledere i SPD, på arbejdernes bekostning, underskriver den ene nedskæring efter den anden. Derfor må arbejdernes revolutionære ånd videreføres ind i deres traditionelle partier imod de reformistiske plattenslagere og for arbejderpolitik på et socialistisk program.