“Én gang kan være et tilfælde. To gange er en tendens. Tre gange er en tradition.” Hvis det er rigtigt, blev en tradition etableret i Ustran, lige syd for Katowice, Polen denne weekend.
Som opfølgning på de succesfulde tidligere Nothern European Marxist Schools i Danmark i december 2005 og i Stockholm i januar 2007, gjorde vores Polske værter et godt stykke arbejde med at danne rammerne og stå for logistikken omkring en weekend fyldt med politisk skoling for de 40 unge kammerater og sympatisører fra IMT fra Polen, Sverige, Tyskland og Danmark.
Weekenden blev fokuseret på en række “ismer”, som undertiden slynges ud i debatter i og udenfor arbejderbevægelsen. De tre politiske hovedsessioner omhandlede fascisme, stalinisme og trotskismens ABC.
Diskussionen om fascisme blev på fornemste vis introduceret af Mick Brooks, fra det britiske Socialist Appeals redaktion. Han brugte det klassiske eksempel fra Tyskland i 1920’erne og 1930’erne til at vise at hvert trin i udviklingen af nazibevægelsen blev efterfulgt af svigt fra de kommunistiske ledere og arbejderledernes side. ”I hver krise havde arbejderbevægelsen muligheden for at slå til først. Når det mislykkedes kunne reaktionen rykke frem.”
Mick viste også, på en meget pædagogisk måde, hvordan Trotskijs slogan om en “Enhedsfront” mellem kommunister og socialdemokratiske arbejdere var fuldstændig i harmoni med bolsjevikkernes taktik, da revolutionen var truet af Kornilov i 1917. I stedet for en bolsjevikisk taktik i 1930’erne, var vi tvunget til at se Kominterns stunt med den ”tredje periode”, hvor alle var fascister og alle var deres fjender uanset hvad, hvilket ledte det tyske kommunistparti til sammenstød med Socialdemokratiet i stedet for med Nazisterne.
Den følgende politiske session omhandlede meget passende Stalinisme og Agata Rozenberg, fra den polske marxistiske side www.socjalizm.org gav en særdeles skarp introduktion, som beviste at der ikke er den mindste politiske sammenhæng mellem marxisme/leninisme og stalinisme. I hendes introduktion gav hun en detaljeret beskrivelse af bureaukratiseringen og degenereringen af Sovjetunionen op gennem 1920’erne, som viste at efter at Stalin sikrede sig magten inde i partiapparatet i 1927, gik han videre, med at destruere de demokratiske strukturer i arbejderklassen, så som forbudet mod fabrikskomiteer i 1929.
Stalin kom ikke til magten som en fortsættelse af Leninismen, men efter den anden borgerkrig, med skueprocesser og koncentrationslejre, imod Leninismen.
I den næste session introducerede Karin Schnetziger fra Der Funke, emnet “Trotskismens ABC” på humoristisk vis, hvor der blev taget hånd om alle misforståelser og stereotyper omkring ”trotskisme” Desværre er der nogle politiske tendenser, som påstår at være trotskister, men som bare miskrediterer trotskismen. Vi må, takket være dem, være parate til at svare på disse misforståelser, som folk har omkring trotskisme. Men introduktionen gik snar over i en mere seriøs tone og tog fat på trotskismens hirtorie og oprindelse og nogle af de politiske hovedsøjler i trotskismen: Den Permanente Revolution, Revolutionen Forrådt – analysen af stalinismen og Overgangsprogrammet.
I den fjerde session, talte Marie Frederiksen fra Danmark om at bygge den Internationale Marxistiske Tendens. Hun lagde ud med at uddrage læren fra de tidlige marxistiske bevægelser, specielt hvordan Lenin opbyggede bolsjevismen som en massekraft, i stand til at udføre den russiske revolution i 1917. Hun bragte analysen helt frem til nutiden og en livlig diskussion om de praktiske udfordringer som marxister i Sverige, Danmark, Tyskland og Polen har, fandt sted. Vi er ikke i tvivl om at oplægget og skolen i det hele taget, viste vores fremskridt ind til videre og øgdede jorden for en endnu bedre begivenhed næste år.
Specielt tak til minearbejdernes fagforening, som hjalp med afholdelsen af weekendens skole og som donerede 200 flasker (!) øl til en social lørdag aften.
Alt i alt udvidede denne weekend vores politiske horisont og genopladede vores politiske batterier. Med fornyet energi vil vi gøre marxisme til en betydelig faktor i løbet 2008.