Torsdag d. 3. januar kunne flere medier berette om hvad regeringen har i støbeskeen, i forhold til den reform af SU’en som regeringen har tænkt sig at lave her til foråret. ”Reform” betyder i denne sammenhæng, ligesom alle andre reformer denne regering har lavet, nedskæringer og forringelser. Man har tænkt sig at hente omkring 2 mia. på besparelser på SU’en, hvilke er en betydelig del af de i alt 17 mia. staten årligt bruger på området.

Det er der lagt op til er at man fjerner det halve år de studerende kan forlænge deres studier med på SU og at man beskærer unge muligheden fra at skifte ungdomsuddannelse. Begge angreb vil ikke hjælpe regeringens målsætning om at få flere studerende igennem hurtigere, men blot sørge for at færre unge får færdiggjort en uddannelse. Det skal dog her bemærkes at arbejdsløsheden stadig er enorm høj for færdiguddannede. For akademikere uddannet indenfor det seneste år, var ledigheden på 28,7 procent i juni måned 2012. Det er den højeste ledighed nogensinde registreret hos Akademikernes Centralorganisation (business.dk 02.08.12). Det er fuldstændig absurd at snakke om at de studerende skal hurtigere igennem uddannelserne, når næsten 1/3 står uden job når de er færdige!

Som studerende må vi sige nej til regeringens asociale angreb på vores livsgrundlag. SU’en er betingelse for at mange arbejderbørn overhoved har en mulighed for at tage uddannelse, og uden den ville det kun være unge med velstillede forældre der kunne drømme om at få en uddannelse. Alle der studerer ved at man på ingen måde kan leve i luksus, og der er noget nært et mirakel hvis man kan få det hele til at løbe rundt kun med SU’en. For at leve på SU bliver man derfor nødt til at tage et eller flere jobs, som selvfølgelig tager tid og fokus fra studierne, eller også er man tvunget til at optage store lån. Det er dog langt fra sikkert at man kan få et job under studierne, og endnu mere usikkert at få et job som dimitteret med den store arbejdsløshed der er nu.

De studerendes organisationer må reagere resolut imod disse angreb, og undgå fejlen fra i sommers da skatteaftalen blev indgået, og overførelsesindkomsterne (hvilke inkludere SU’en) blev fastfrosset, uden at lederne fra de studerendes organisationer løftede en finger. DSF og DSG og alle de andre organisationer må gå forrest i at arrangere stormøder for de studerende der demokratisk kan beslutte hvordan kampen imod SU forringelserne kan vindes.

Det næste logiske skridt ville være at indkalde til demonstrationer og besættelser af ens studier. Dette må dog ikke kun blive en dags arrangementer hvorefter man så blot går hjem igen. Det må i stedet løbende demokratisk diskuteres og besluttes hvad næste skridt skal være og hvordan kampen bedst muligt kan vindes.

Vi må også være klare over vores begrænsninger. Hvad end vi gør, om vi demonstrerer, strejker eller besætter, så har det kun konsekvenser for os selv og vores studier. For mest effektivt at vinde denne her kamp må vi derfor skabe en tæt alliance med arbejderklassens og dens organisationer. Det er arbejderklassen der traditionelt har kæmpet for bedre forholde for unge, som eksempelvis SU’en, så også deres børn har en chance for en uddannelse, og det er kun arbejderklassen, der med trussel om strejke, kan lamme produktionen og tvinge armen om på regeringen. Det ville videre være startskuddet til en fælles kamp imod regeringen andre besparelser i kommunerne, på dagpenge, kontanthjælp osv.

Samtidig må man i arbejderpartiernes - Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten – lokalafdelinger involvere sig i denne kamp på sit studie og arbejdsplads, og kæmpe for at regeringen dropper sin arbejder- og ungdomsfjendske politik. Første skridt i dette ville være at sparke Morten Østergaard og resten af de Radikale langt ud af regeringen, og i stedet føre en socialistisk politik der kommer arbejderklassen, de arbejdsløse og ungdommen til gode.

Har du lyst til at være med til aktioner, løbeseddelsuddeling og bannermaling imod SU-forringelserne? Kontakt Marxistiske Studerende på e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.