I vores udgivelsesserie med månedens teoretiske hæfte har vi i juni måned valgt at udgive tre artikler af Lenin om staten.

”Historien viser, at staten, som et specielt apparat til at tvinge folk, opstod, da
samfundet blev delt i klasser, dvs. en opdeling i grupper, hvoraf nogle permanent er i den situation, at de kan tilrane sig andres arbejde, hvor nogle mennesker udbytter andre.” (Lenin i ”Staten”)

Spørgsmålet om staten er afgørende for alle socialister. Mange i arbejderbevægelsen ser staten som en neutral faktor eller en institution, som henholdsvis borgerskabet eller arbejderklassen kan tage magten over. Marx, og Lenin med ham, forklarede derimod, at staten grundlæggende set er et instrument i den herskende klasses hænder. Den borgerlige stat kan i perioder tvinges til at give indrømmelser, men i sidste ende må dens militære magt brydes for at muliggøre skabelsen af et socialistisk samfund. I stedet må sættes en demokratisk arbejderstat.

Men det er kun spørgsmålets overflade. Staten er en yderst kompleks størrelse og har til alle tider udtrykt klassesamfundets modsætninger. Et nærgående studie er derfor vigtigt. For hvad er en stat egentlig? Hvad er forskellen på en arbejderstat og en borgerlig stat?

Vi bringer her tre artikler af den store russiske revolutionære Vladimir Lenin, som omhandler staten fra forskellige vinkler.

Den første artikel er et foredrag som Lenin holdt på Sverdlov universitetet, hvor de grundlæggende retningsliner for marxisters syn på staten ridses op. Derefter følger ”aprilteserne”, som klart opridser Lenins syn på arbejderklassens opgaver i den igangværende russiske revolution i april 1917. Aprilteserne blev afgørende for bolsjevikpartiets taktik efter februarrevolutionen, og dermed også i oktoberrevolutionens sejr.

Den sidste artikel i hæftet er en kort artikel ”om dobbeltmagten”, der også er skrevet i april 1917. Artiklen forklarer, hvordan et særkende ved situationen i Rusland efter februarrevolutionen i 1917 var en situation, hvor der eksisterede en dobbeltmagt, med på den ene side borgerskabets magt organiseret i den provisoriske regering og på den anden side arbejderne og soldaternes magt organiseret i sovjetter (råd).

Begge artikler er levende vidnesbyrd om den kamp, der foregik i Rusland i 1917, også blandt socialister og bolsjevikkerne, hvor Lenins linje til sidst sejrede og sikrede arbejderklassens sejr i Rusland oktober 1917.

Alle tre artikler er vigtige bidrag til Lenins mesterværk ”Staten og revolutionen”, der blev skrevet midt under den russiske revolution og som er det mest fyldestgørende værk om staten til dato.

Pjecen koster 10 kroner og kan bestilles her

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.