Denne udtalelse blev enstemmigt vedtaget på den Internationale Marxistiske Tendens’ verdenskongres.


Den 10. August er der en tilbagekaldelsesafstemning for Evo Morales og ni reaktionære regionale guvernører.

Denne afstemning er et nyt vendepunkt for den bolivianske revolution, og modstridende klasseinteresser støder sammen. På den ene side arbejderne og bønderne, som stræber efter en grundlæggende ændring i landet, og på den anden side oligarkiet, godsejerne og ejerne af bankerne, industrien og massemedierne, imperialismen og de multinationale, som allerede har indledt en grov kampagne imod afstemningen. De ønsker for enhver pris at forhindre legitimering af Evo Morales’ regering og tilbagetrækning af deres guvernører.

I dette slag står den Internationale Marxistiske Tendens fast på samme side som de undertrykte masser i Bolivia. Vi opfordrer aktive i arbejderbevægelsen og solidaritetsbevægelser over hele verden til at stå fast over for oligarkiet og imperialismens manøvrer, som sigter på at sabotere afstemningen eller ikke at anerkende valgresultatet.

Den herskende klasse vil ikke opgive sin politiske og økonomiske magt uden at slås. Som de allerede har vist i Santa Cruz vil debruge alle midler, de har til rådighed: organisere fascistiske bander, økonomisk sabotage, løgnekampagne i medierne, diplomatisk pres, og hvis forholdene tillader det, et militærkup.

I løbet af de seneste år har de bolivianske arbejdere og bønder gang på gang vist deres vilje til at kæmpe imod kapitalisme, imperialisme og godsejervælde: under vandkrigen i Cochabamba, opstandene i februar og oktober 2003 samt maj-juni 2005, og igen med valget af Evo Morales i december 2005. Deres besked har hele tiden været klar.

De bolivianske arbejdere og bønders interesser kan ikke sikres uden afgørende at bryde med den herskende klasses magt. Den 10. August må vi vinde tilbagekaldelsesafstemningen, fastholde præsident Evo Morales og tilbagekalde de reaktionære guvernører. Det kan kun opnås med den bredeste mobilisering af masserne i gaderne, ikke kun for at stemme, men også for at forsvare resultatet over for oppositionens manøvrer.

Imidlertid er det kun et enkelt skridt. Politikken med forhandling og forsoning med oligarkiets opposition og de multinationale, som dele af regeringen og MAS’ ledelse har ført, har kun opmuntret kapitalistklassen og skabt forvirring og desorientering i arbejderne og bøndernes bevægelse. For at vinde afstemningen, og frem for alt for at opnå arbejderklassens mål, må alle redskaber til økonomisk og politisk magt vristes ud af den herskende klasse og imperialismens hænder. Jorden må eksproprieres og bankerne og de store virksomheder må nationaliseres under demokratisk arbejderkontrol.

Organisér solidaritet med den bolivianske revolution!
Fasthold præsident Morales, tilbagekald de reaktionære guvernører!
Mobilisér arbejderne og bønderne på gaderne for at forsvare afstemningen og indføre oktober-agendaen!
Nationalisér bankerne, de store virksomheder, de multinationale og latifundia’en!
Al magt til arbejderne og bønderne!


Barcelona, 3. August 2008

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.