Verdenskongressen i den Internationale Marxistiske Tendens byder Præsident Chavez’ annoncering af nationaliseringen af Banco de Venezuela velkommen. Vi noterer, at Banco de Venezuela blev købt af den spanske multinationale bankgruppe Grupo Santander for kun 300 millioner amerikanske dollars og opnåede profitter på 170 millioner amerikanske dollar i første halvdel af 2008, en stigning på 29 procent fra 2007. I 2007 alene opnåede den 325,3 millioner amerikanske dollar i profit, hvilket er mere end, hvad de betalte for banken i første omgang. Disse tal viser, at Santander gruppen allerede har dækket deres oprindelige investeringer mange gange og der er intet grundlag for, at de kan modtage nogen kompensation.

Dette er bare et eksempel på, hvordan store multinationale selskaber plyndrer Latinamerikas ressourcer. Den venezuelanske regerings forsøg på at genvinde kontrollen over ressourcerne i landet er fuldstændig berettiget. Arbejderne i Venezuela og hele verden vil byde nationaliseringen af Banco de Venezuela velkommen. De vil forstå, at angrebene og smædekampagnerne imod Hugo Chavez er dikteret af hykleri, grådighed og had mod den venezuelanske revolution.

De spanske bankmænd, der uden skam har plyndret Venezuela, var parate til at sælge Banco de Venezuela til en privat venezuelansk bankmand, men de var ikke parate til at tillade, at banken blev overtaget af staten og brugt til at fremme det venezuelanske folks interesser.

Det kapitalisterne og imperialisterne virkelig frygter, er at den venezuelanske revolutions tendens til at gøre indhug på privat ejendom bliver uimodståelig. Kapitalismens krise betyder, at et stigende antal banker og andre private virksomheder vil komme i krise og lukke i de næste måneder og dermed skabe en skarp stigning i arbejdsløshed. Allerede nu er de private investeringer i Venezuela faldet. Den venezuelanske økonomi holdes kun i gang gennem statslige investeringer og den offentlige sektor. Det skaber en alvorlig risiko for revolutionen og kan påvirke resultatet af valgene i november ugunstigt, især hvis man tager den høje og stigende inflationsrate med i betragtningerne.

Marxister byder ethvert skridt i retning af nationaliseringer velkommen. På samme tid pointerer vi, at den delvise nationalisering ikke er nok til at løse den venezuelanske økonomis fundamentale problemer. Nationaliseringen af hele banksektoren og den finansielle sektor er en nødvendig betingelse for at etablere en socialistisk planøkonomi, sammen med eksproprieringen af jordejerne for at kunne gennemføre en landbrugsreform og nationaliseringen af alle store private virksomheder under arbejdernes kontrol og ledelse. Dette ville gøre det muligt at mobilisere hele Venezuelas produktive ressourcer til at løse folkets mest presserende problemer.

Socialisme er kun mulig, når arbejderklassen tager magten i deres egne hænder og eksproprierer bankmændene, godsejerne og kapitalisterne og begynder at køre samfundet på socialistisk vis. Staten bør tage produktivkræfterne i egne hænder og bruge dets ressourcer på at skabe en ægte socialistisk planøkonomi. Den første betingelse for dette er, at produktivkræfterne må være i statens hænder og at staten må være i arbejdernes hænder.

Vi byder derfor nationaliseringen af Banco de Venezuela velkommen som et skridt fremad. Men hovedmålet er endnu ikke opnået: elimineringen af oligarkiets økonomiske magt og etableringen af en ægte socialistisk arbejderstat. Kampen fortsætter og den Internationale Marxistiske Tendens vil være i forreste række i kampen for at forsvare den venezuelanske revolution og opnå socialismens sejr i Venezuela, Latinamerika og hele verden.

Barcelona, 1. august 2008

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.