For revolutionære socialister, er det fuldstændigt afgørende at analysere begivenhedernes udvikling og forstå, hvor og hvornår en revolution udfolder sig. Dernæst – og ikke mindre vigtigt – er det altafgørende at tage praktiske skridt for at deltage i en revolution, kæmpe side om side med arbejderklassen, de fattige bønder og ungdommen og fremlægge de marxistiske idéer, for at hjælpe aktivisterne med at løse de presserende opgaver, som revolutionen stiller dem over for.

Den venezuelanske revolution – en prøve for revolutionære
Socialistisk Standpunkt er den danske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens, IMT. IMT er en revolutionær marxistisk sammenslutning, med aktive i hele verden, som kæmper for socialisme. Fra 1998, hvor Hugo Chávez blev valgt som præsident i Venezuela, forklarede vores internationale kammerater, at en revolutionær proces var igangsat, fordi modsætningerne imellem masserne, der havde valgt Chávez i håb om forandring, og imperialismen, som ville fastholde privatiseringer og en liberalistisk dagsorden, var så store, at det måtte føre til revolutionære sammenstød imellem klasserne. Dette perspektiv – som de fleste andre på venstrefløjen erklærede for ”utopisk” eller forfejlet – viste sig igen og igen at være rigtigt. Både i april 2002 med oligarkiets fejlslagne kupforsøg, i december 2002 med arbejdsgiver-lockouten, i flere afstemninger i 2004, 2006, osv. Vi mener, at selve revolutionen er den afgørende prøve for enhver tendens, organisation eller parti, som definerer sig selv som revolutionær.

Det er på den baggrund, at IMT har valgt at bruge ressourcer og menneskelige kræfter, på at give vores bidrag til at få fuldført revolutionen og indført socialisme i Venezuela. Som et led i denne aktivitet startede en gruppe revolutionære fra den bolivariske bevægelse (Chávez’ bevægelse), vores søsterorganisation i Venezuela, ”Corriente Marxista Revolucionaria” (CMR) i december 2003. Samtidig har IMT været initiativtagere til oprettelsen af den brede solidaritetskampagne ”Hands Off Venezuela” og til oprettelsen af FRETECO i Venezuela (sammenslutning af fabrikker for arbejderkontrol).

Endnu et led i denne aktivitet har været at give teoretiske idéer til aktivisterne. Som de eneste overhovedet, har vi udgivet og solgt hundredvis af klassiske bøger af Marx, Engels, Lenin og Trotskij, samt vore egne materialer. Vi har også arrangeret foredrag og skolingskurser for at udbrede de marxistiske idéer. Den entusiasme, hvormed mange aktivister har modtaget denne aktivitet, viser den store tørst der er efter politiske idéer.

Hvem er Alan Woods?
Alan Woods er et ledende medlem af IMT fra Wales i Storbritannien og er forfatter til mange bøger. Blandt de vigtigste er Lenin og Trotskij - hvad de virkelig stod for (kan købes på dansk her), Bolshevism – the road to revolution (en mindeværdigt værk om bolsjevikpartiets histiorie, pt. kun på engelsk), Reason in Revolt (bog om marxisme og moderne videnskab). Oven i det skal lægges tonsvis af artikler og pjecer, som omhandler et væld af aspekter af marxistisk teori og aktuelle begivenheder.

Alans personlige liv er også rig på erfaring fra den revolutionære bevægelse. Udover at have studeret slaviske sprog på universiteter i Sussex, Moskva og Sofia, var han tilstede i Paris under maj-begivenhederne i 1968, i Lissabon under nellike-revolutionen i 1974 og boede i årevis i Spanien, hvor han deltog i undergrundsbevægelsen imod Franco-diktaturet. Pt. er han bosat i London, men rejser dog jævnligt til udlandet og giver foredrag i lande som Pakistan, Cuba, Venezuela og Brasilien. Han taler da også mange sprog, bl.a. spansk, fransk, tysk og russisk. I november 2007 aflagde han visit til Danmark, hvor han talte til et møde i arbejdermuseet med 200 gæster, arrangeret af Socialistisk Standpunkt.

Venezuela har fra starten haft Alans interesse. Siden det mislykkede kupforsøg i 2002, har han skrevet adskillige analyser om situationen, flere af dem er samlet i antologien The Venezuelan Revolution - a Marxist Perspective.

På den baggrund, er Alan blevet inviteret til Venezuela adskillige gange, for at give foredrag om marxistisk teori og om hans analyse af revolutionen i Venezuela. Både i 2004, 2005 og 2006 besøgte han landet med det formål, har været i medierne og på landsdækkende fjernsyn i flere omgange. I 2004 mødtes han også med præsident Hugo Chávez, som har anbefalet hans bøger i flere omgange.

Talerturne med tusinder af deltagere
I det sidste års tid har Alan Woods skrevet en ny bog, ”Reformisme eller revolution – Marxisme og Socialisme i det 21. århundrede”. Bogen er et svar på ideer fremsat af Heinz Dietrich, en reformistisk universitetsprofessor. Dietrich hævder at have ”opfundet” en ”ny” socialisme for det 21. århundrede. Hans skrifter er blevet brugt som et pseudo-teoretisk dække af de moderate og reformistiske kræfter inde for den bolivariske bevægelse i Venezuela. På 435 sider behandler Alan Woods mange aspekter af marxismen og stiller den op som modsætning til Heinz Dieterichs forsøg på at udvande og revidere disse idéer. Bogen er både udgivet på spansk og engelsk og kan købes på WellRed.

Fra den 13. juni til den 6. juli var Alan Woods således på rundtur i Venezuela for at præsentere sin nye bog, ved en stribe offentlige møder arrangeret af Corriente Marxista Revolucionaria. Alan talte til møder i 11 byer i landet, med over 100 tilstedeværende per møde. Et af de vigtigste foredrag fandt sted på et offentligt møde med 550 arbejdere på stålvalseværket SIDOR i Ciudad Guayana (delstaten Bolívar). SIDOR blev nationaliseret for nylig efter en lang kamp mellem arbejderne og arbejdsgiveren. Et andet vigtigt møde var en forsamling med over 650 arbejdere fra bilindustrien i Puerto la Crúz. Af andre møder kan nævnes bjergbyen Mérida med 400 tilstedeværende, den olierige havneby Maracaibo med 180 deltagere, og to møder med aktivister fra det nye socialistparti PSUV i Barinas, hvor i alt 800 lyttede til Alans foredrag.

På alle disse møder gjorde Alan det klart, at hans bog ikke var et abstrakt akademisk værk, men derimod en politisk nødvendighed i kampen for socialisme. Han udfordrede de reformistiske folk, som hævder at ”revolutionen går for hurtigt”, og forklarede, at revolutionens problem er, at den er gået for langsomt, og at arbejderklassen og de fattige bønder har brug for radikale forandringer. Han argumenterede for, at det er masserne, som har reddet revolutionen ved hvert vendepunkt (som for eksempel ved kupforsøget i april 2002 og ved arbejdsgiverlockouten i 2002-3, samt ved talrige afstemninger og valg). Problemet er, ifølge Alan Woods, at kapitalisterne stadig har magten over afgørende dele af industrien, fødevarekæderne, landbruget og bankerne, hvilket de bruger til at sabotere økonomien. Den eneste udvej er at nationalisere bankerne, industrien og jorden, og sætte den under arbejdernes demokratiske kontrol. Kun sådan kan de brændende problemer, som den venezuelanske revolution står over for, løses.

I TV, aviser og til møde med Chávez
Alan Woods blev interviewet til flere medier og hans foredrag blev rapporteret i de største medier i landet. Det nationale nyhedsbureau ABN skrev flere artikler om hans turné, han blev interviewet til RNV, den nationale radiostation, og mødet på SIDOR blev rapporteret i den største landsdækkende avis, Diario Vea. Vigtigst af alt var dog et tyve minutters interview i det populære program ”Contragolpe” på VTV, med studieværten Vanessa Davies, hvilket blev set af hundredetusinder i hele Venezuela i primetime. 

Som et resultat af denne presseomtale blev han inviteret af præsident Hugo Chávez til at deltage i en revolutionær karavane, hvor Chávez holdt en tale og roste Alans teoretiske arbejde.

Opbygning af den marxistiske tendens
Hovedformålet med denne talerturné har været at opbygge den marxistiske tendens i Venezuela, CMR. På møde efter møde, oplevede vi den enorme tørst efter idéer, som præger tusinder af aktivister i PSUV og den bolivariske bevægelse.

CMR’s opgave er at bygge en marxistisk tendens inde i fagbevægelsen, iblandt ungdommen, i PSUV og andre steder. Formålet med en sådan tendens er at bevæbne masserne med ideer, tradition og metode, der kan vinde revolutionen. En revolutionær proces er i selve sin natur en proces, der ikke kan vare for evigt.

Før eller siden må den falde ud til fordel for den ene eller den anden klasse i samfundet. Enten vil overklassen knuse revolutionen (hvilket de har forsøgt flere gange uden held) og give masserne en hård lektion, der skal lære dem at dukke nakken og overlade styringen af samfundet til en lille håndfuld kapitalister. Eller også vil revolutionen knuse kontrarevolutionen ved at ekspropriere kapitalisterne og opbygge en ny stat, baseret på arbejderne og de fattige masser. Det vil være de første skridt i opbygningen af demokratisk socialisme i Venezuela, og det vil sprede sig som en steppebrand i resten af Latinamerika og videre ud. Det er det, CMR og IMT kæmper for.



Billedgallerier:

Møder i Barinas og Socopo

Møde på Universidad de los Andes med 400 deltagere

Møde på SIDOR med over 500 stålarbejdere

Møde med 350 industriarbejdere i Ciudad Guyana

Møde med 600 arbejdere fra bilindustrien

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.