Lørdag samledes en masseprotest i Islands hovedstad Reykjavik. Anledningen var naturligvis den globale krise, der har ruineret Island. For blot få måneder siden havde alle de borgerlige travlt med at fremhæve Island som et mønstersamfund der beviste, at fri markedsøkonomi er løsningen på alle problemer. Nu tier de skamfuldt.

Til gengæld har Islands befolkning ikke tænkt sig stiltiende finde sig i at blive plyndret af finanskapitalisterne. Tusindvis af vrede islændinge blokerede parlamentet, som de indhyllede i en røgsky fra larmende motorcykler. Mindst 5000 deltog i demonstrationen, muligvis 10.000. Et kæmpe antal ud af en befolkning på 300.000.

En enkelt demonstrant kravlede på et tidspunkt op på parlamentets tag og hejste et nyt flag – et flag fra en discountkæde. Dette var for at symbolisere, at landets regering har sat landet til salg. Islands regering har lånt to milliarder dollars af IMF. De tilhørende betingelser kender vi fra lande i Afrika og Asien: grusomme nedskæringer på skoler, sundhed og velfærd. Kapitalismen er i fuld gang med at omdanne Island til et tredjeverdensland.

Politiet forsøgte flere gange at gribe ind mod enkelte demonstranter, der lavede ”overilede” aktioner af denne art, men hver gang blev politiet trængt tilbage eller omringet og gjort magtesløse af den store menneskemængde. Staten var bogstaveligt talt ude af stand til at håndhæve loven.

Denne video siger bedre end tusind ord, hvordan stemningen blandt almindelige islændinge er: de er vrede over kapitalismen, der har spillet fallit. De ved muligvis ikke, hvad de vil have, eller hvordan de skal opnå det – men de ved i hvert fald, hvad de ikke vil have – de vil ikke have de ”velsignelser”, som den ”fri markedsøkonomi” og kapitalismen har ført med sig.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.