Fælles sag

Under sloganet Fælles sag - på tværs af fag har SOSU’er landet over kastet sig ind i kampen for bedre arbejdsforhold, side om side, med sygeplejerskerne. SOSU’ernes initiativ er opstået fra bunden, og forsøger aktivt at involvere flere offentlige faggrupper. Fredagens demonstrationer i landets tre største byer er kun begyndelsen. 

Hvis regeringen med sit lovindgreb troede, at de havde sat sidste punktum i sygeplejerskernes kamp, så tog de grueligt fejl. Sygeplejerskerne har, imod regeringen og fagtoppens ønske, fortsat konflikten med rullende arbejdsnedlæggelser på sygehuse landet over. Men sygeplejerskerne står nu ikke længere alene i kampen for bedre løn- og arbejdsforhold.

Onsdag den 22. september nedlagde en gruppe SOSU’er i Silkeborg arbejdet i protest imod det samme arbejdspres, som sygeplejersker oplever, og på under to uger har Facebook-gruppen ’Sosu-assistenter og sosu-hjælpere støtter sygeplejerskerne’ fået næsten 7.000 medlemmer. Kampen for bedre løn- og arbejdsforhold i sundhedssektoren breder sig, og fredag den 24. september afholdte SOSU’er demonstrationer i Odense, Århus og København.

Umulige arbejdsvilkår

KirstenSocial- og sundhedshjælper Kirsten Trine Larsen som har været med til at arrangere fredagens demonstrationer. Foto: Andreas Nørgård.

De pressede og uholdbare arbejdsforhold, som fik sygeplejerskerne til at gå i strejke, er også normen for landets SOSU’er. Underbemanding er hverdagskost, tissepauser er ingen  selvfølge, og det er mere og mere normalt, at frokosten er noget man spiser på farten i bilen imellem besøgene, hvis der overhovedet er tid til det.

»Vi oplever indenfor hele sundhedssystemet at blive trykket mere og mere ned. Da jeg som 18-årig startede som ufaglært, havde vi fire, maks fem, besøg på otte timer. Nu er vi oppe på 30 plus. Der er ikke tid til noget som helst.« fortæller social- og sundhedshjælper Kirsten Trine Larsen, der har været i branchen i 28 år, og som har været med til at arrangere fredagens demonstrationer.

Samtidig er de enkelte borgeres behov for pleje ikke faldet, tværtimod. Skiftende regeringer har i årevis ført en sparepolitik, der handler om, at patienter indlagt på landets sygehuse hurtigst muligt skal udskrives efter endt behandling. De opgaver SOSU’erne står med, indbefatter derfor i stigende grad kompleks sygepleje til patienter, som for nyligt er udskrevet af hospitalet. Med stigende arbejdstempo og mere krævende opgaver, er det intet mysterium at mange SOSU'er går ned med stress eller forlader faget.

Fælles sag - på tværs af fag 

»Vi var mange, der ønskede at stå sammen med sygeplejerskerne i konflikten fra begyndelsen. Ved at sygeplejerskerne gik ud om morgenen og nedlagde arbejdet en time af gangen, fik vi blod på tanden til at følge trop.« siger Kirsten.

At sygeplejerskerne ikke har ladet sig kue af regeringens lovindgreb, men tværtimod har fortsat kampen, har inspireret Kirsten og SOSU'er på tværs af hele landet til at slutte op om sygeplejerskerne i fælles kamp. Dermed udbredes og optrappes konflikten imod regeringen, der er i gang med at udvikle sig til en tværfaglig kamp med krav om bedre vilkår inden for hele sundhedssektoren.

Hvis kampen for bedre løn- og arbejdsforhold skal vindes, må den føres bredt. Som Kirsten forklarer: »Som SOSU'er bliver vores arbejde påvirket af de arbejdsforhold, der er blevet standarden indenfor hele sundhedssystemet. Det er de samme problemstillinger vi står overfor. Kampen for bedre forhold må derfor nødvendigvis føres tværfagligt.«

Initiativ fra bunden

Mange sygeplejersker har oven på flere måneders konflikt iagttaget, at DSR har forsøgt at bremse deres kamp, i stedet for at fremme den. Også hos SOSU'erne er der mange som gerne så at deres fagforening gik langt længere i kampen for bedre forhold, end, hvad tilfældet er nu.

»Vores arbejdsforhold er blevet kraftigt forværret gennem to årtier, og FOA har kendt til det hele vejen igennem, men på intet tidspunkt har vi oplevet at FOA har hjulpet os i kampen for at få vendt udviklingen. Før i tiden var fagforeningen folkets mand, men med de nuværende folk i toppen, er den det ikke mere.« fortæller Kirsten. Derfor har SOSU’er landet over nu selv taget affære.

Kun begyndelsen

Det er på ingen måde normalt i en dansk sammenhæng, at en arbejdskamp inden for ét fag, spreder sig til et andet. Det er omtrent lige så exceptionelt som sygeplejerskernes "ulovlige" morgenstrejker. Det indikerer, at vi er ved at gå ind i en ny periode i den danske klassekamp, hvor frustrationerne hos flere lag af arbejderklassen er ved at nå et bristepunkt.

Som SOSU'erne selv siger, så er det her kun begyndelsen. Allerede nu er der arbejde i gang for at få organiseret flere demonstrationer og yderligere mobilisering for at eskalere kampen. Kampen for bedre løn- og arbejdsforhold i sundhedssektoren er slet ikke slut, den er først lige begyndt.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]