bjmfungElias Olsen og Rasmus SandorffStore dele af fagbevægelsen har svært ved at rekruttere og fastholde unge. Det er ikke tilfældet i BJMF Ungdom, som tiltrækker unge lærlinge ved at aktivere dem og give dem et solidt, politisk indhold.

Revolution har taget en snak med to af de faglige unge: Elias Olsen, som er stukkatørlærling og formand for BJMF Ungdom, samt Rasmus Sandorff, som er bygningssnedkerlærling, bestyrelsesmedlem i BJMF Ungdom og også er aktiv i Revolutionære Socialister.

Faglig stolthed

Rasmus har været aktiv i BJMF Ungdom i lidt over et halvt år, hvilket var et bevidst valg:

- Jeg bor i Rødovre og derfor hører jeg egentlig til i 3F Vestegnen. Men det er mega fedt at være aktiv her, og derfor valgte jeg at være med i BJMF Ungdom i stedet, fortæller Rasmus.

Hos BJMF Ungdom er det faglige aspekt naturligvis i højsædet. Der er fokus på at organisere lærlinge samt på faglig uddannelse. Det er blandt andet i, hvad overenskomster er, og hvordan man går til lønforhandlinger. Derudover bliver der værnet om håndværket og den faglige stolthed:

- Vi tager på forskellige udflugter for at få bedre kendskab til andre fag, hvilket styrker forståelsen af vores eget håndværk, fortæller Rasmus. Eksempelvis arrangerede de en tur til Grundtvigs Kirke. Det var ikke for at tage til gudstjeneste og synge salmer, men for at beundre det smukke murerhåndværk i kirken.

Ture som denne har en større betydning end man går og tror:

- Det er en stor styrke, at vi er tværfaglige. Det gør, at vi individuelt ikke blot føler os som en del af én enkelt faggruppe, men som en del af noget større, som en del af en klasse, supplerer Elias.

Fagligt arbejde er politisk arbejde



Skærmbillede 2019 11 04 kl. 11.40.56Klassekampen har ikke vandtætte skodder mellem det faglige og det politiske. Ud fra den erkendelse laver BJMF Ungdom hyppigt politiske udtalelser, støtteerklæringer og markeringer. Eksempelvis har BJMF Ungdom tidligere været aktive i kampen mod frihandelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, som ville have undermineret arbejderrettigheder, og sagde også fra over for imperialistisk intervention i Venezuela, da Trumps administration begyndte at slå på krigstrommerne.

- For os er det vigtigt også at lave noget, som er lidt sjovere end at sidde til møder. Jeg tror, at det har en stor effekt at komme ud med vores budskaber på nogle andre måder end de helt traditionelle, forklarer Elias.

Det er derfor heller ikke et særsyn at finde medlemmer af BJMF Ungdom til demonstrationer med et bannerdrop omgivet af romerlys. Til 1. maj i år havde lærlingene også planlagt en spektakulær aktion. Inde i Fælledparken troppede de op med et kæmpe rødt banner foran hovedscenen, da Mette Frederiksen skulle holde tale, hvorpå der stod: ”SOCIALDEMOKRATI – PENSIONSHYKLERI”:

- Vi mener, at det er komplet hykleri, at Socialdemokratiet taler om en værdig tilbagetrækning, imens partiet på samme tid stadig er en del af Velfærdsforliget, som betyder konstant stigende pensionsalder. Socialdemokratiet har selv været med til at skabe problemer for de nedslidte og derfor selv været med til at starte den ildebrand, som partiet siger, at det nu vil slukke. I dag har en tredjedel af 3F’s medlemmer forladt arbejdsmarkedet, inden de når pensionsalderen, fordi de enten er syge, nedslidte eller simpelthen døde. Hvordan bliver det for os i fremtiden, hvis pensionsalderen blot bliver ved med at stige? spørger Elias.

Aktionen inde i Fælledparken endte med, at medlemmer fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) overfaldt de aktive fra BJMF Ungdom foran scenen og forsøgte at rive deres banner ned. Men det slog ikke lærlingene ud, og nu ser de frem mod de kommende overenskomstforhandlinger.

Frem mod OK20

Det altoverskyggende emne for de aktive i BJMF Ungdom er for øjeblikket de kommende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked i 2020 (OK20):

- Det er der vi lægger alle vores kræfter fra nu af, indtil der er lavet en aftale, eller der udbryder konflikt, fortæller Elias.

For BJMF Ungdom og mange andre fagligt aktive var resultatet ved OK17 skuffende. Det skal der laves om på den her gang. Meget af det forberedende arbejde op til OK20 handler om at skabe netværk og fælles krav med andre lærlinge, såsom elektrikerlærlinge, Blik og Rør Ungdom og andre unge aktive i 3F:

- Ved OK17 var der forslag fra ministeren og arbejdsgiverne om, at lærlingelønnen skulle ned på SU-niveau. Den her gang er det os, der skal være i offensiven med fælles krav. Vi har diskuteret en række krav om flere faglærte og højere lærlingeløn, forklarer Elias.

Fordi lærlingelønnen er så lav, bliver lærlinge ofte brugt som underbetalt arbejdskraft, som arbejdsgiverne bruger til at presse kollegaer med:

- Lærlinge er lønarbejdere. De burde derfor behandles som sådan, og vi kan også se, hvor store værdier lærlinge skaber. Tilbage ved OK17 blev der lavet en undersøgelse, hvis meget konservative skøn var, at arbejdsgiverne i gennemsnit tjente 277.000 kr. på en lærling igennem læretiden. Det beløb kan i realiteten nemt være det dobbelte, og det er derfor en lodret løgn, når arbejdsgiverne siger, at det er for dyrt at have lærlinge, forklarer Elias.

Omkring 9.000-10.000 unge mangler praktikpladser for, at de kan gennemføre deres uddannelse:

- Ét af vores andre krav er derfor flere lærlingepladser, fortæller Rasmus. Han mener derudover, at det burde være mestrene, som betalte for lærlingenes udstyr:

- Som det er nu, bruger vi tusindvis af kroner på værktøj og bøger. Det giver ingen mening, at det er dem med færrest penge, som skal betale for alt det.

Elias nikker genkendende:

- De siger, at vi har gratis uddannelse i Danmark, men det passer jo ikke.

I BJMF Ungdom har de læst skriften på væggen om den nye økonomiske krise, som lurer i horisonten. På trods af, at vi har været i et såkaldt opsving i mange år, så er det ikke noget arbejdere, lærlinge og andre unge har kunnet mærke på egen krop:

- Sandsynligvis kommer de næste overenskomstforhandlinger til at foregå under en recession. Alle overenskomster siden 2008 har været kriseoverenskomster, og det er NU, at vi skal have noget i lønposen, slutter Elias af.

Med deres OK20-kampagne fortsætter BJMF Ungdom deres opskrift på succes: masser af aktivitet, som lærlinge kan involvere sig i, og klare politiske og faglige budskaber de kan agitere for.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]