I sidste uge afholdt Metal kongres, med mere end 500 delegerede fra hele landet, under sloganet ”energi til fremtiden”.

Kongressen finder sted på et alvorligt tidspunkt for danske industriarbejdere. Arbejdsløsheden er eksploderet indenfor metalfaget med en række store fyringsrunder, man behøver bare at nævne virksomheder som MAN Diesel, Lindø og Stålvalseværket i Frederikshavn.

Socialistisk Standpunkt var til stede ved kongressen og snakkede med nogle af de delegerede om især krisen og behovet for en ny regering. I løbet af de næste uger følger en egentlig reportage fra kongressen, her bringer vi blot de første, umiddelbare kommentarer.

Arbejdsløshed
Den stigende arbejdsløshed var et vigtigt emne på kongressen. Mange fortalte, hvordan arbejdsløshed kan ødelægge hele familier, og de rejste kravet om højere dagpenge.

Svaret på arbejdsløshed fra ledelsen i Dansk Metals var i beretning og på kongressen primært efteruddannelse. Kravet om uddannelse af dem, der bliver arbejdsløse, er selvfølgelig vigtigt, men det er ikke nok. Der er brug for en plan, der kan imødegå Danmarks undergang som industrination. Der er brug for at stoppe den stigende arbejdsløshed, og der er ikke mindst brug for, at dagpengene er langt højere end i dag, hvilket blandt andre Metal Horsens foreslog som krav til OK2010.

Metals formand krævede i sin beretning ordentlige forhold for dansk industri. Men hvad betyder det?

I de gode år under opsvinget skovlede de store virksomheder profitter ind. Nu har mange af dem stadig overskud og alligevel fyrer de folk. Kapitalisternes lukning af dansk industri er et direkte angreb på den danske organiserede arbejderklasse. De forsøger at gøre hvad Margaret Thatcher gjorde i England i firserne. Kvæl industrien, og du knækker rygraden på fagbevægelsen.

Blandt andet derfor er spørgsmålet om arbejdsløsheden i metalfagene ikke bare et spørgsmål om efteruddannelse. De danske metalarbejdere og resten af fagbevægelsen står overfor angreb på selve sit fundament. Et sådan angreb kan ikke afværges ved uddannelse, men må mødes med kamp.

Og som flere delegerede påpegede; hvordan skal vi kunne sikre velfærd, pension og ordentlige dagpenge, hvis ikke der produceres noget i Danmark? Vi kan ikke alle sammen leve af at klippe hinanden. Sikringen af arbejdspladser i industrien er et samfundsspørgsmål.

Det er i den kontekst, at vi går ind til forårets overenskomstforhandlinger.

Metal må kræve ordentlige forhold for industriarbejderne, og en plan for at sætte gang i økonomien igen, så vi kan komme ud af den absurde situation hvor højteknologiske og dyre maskiner står stille og veluddannet og dygtig arbejdskraft skal gå ledige, selvom de ønsker at arbejde. Men for at det skal lykkes må Metal og resten af fagbevægelsen være klar til at kæmpe. Intet er nogensinde faldet ned fra himlen, særligt ikke under kriser.

En ny S-SF regering

Modstanden mod den borgerlige regering var ikke til at tage fejl af – den gennemsyrede de fleste indlæg fra forbundsformand til lærlingerepræsentanter.

Der blev peget på de borgerlige angreb på dagpengene, velfærden og deres passivitet overfor krisen.
Metal har traditionelt været meget knyttet til Socialdemokratiet, og Helle Thorning var da også indbudt til at holde tale onsdag morgen på kongressen.

Det var en meget venstreorienteret tale, hvor hun især angreb Dansk Folkeparti. Hun forklarede hvordan Dansk Folkeparti altid, når det kommer til stykket forsvarer eliten imod almindelige mennesker. Talen blev virkelig godt modtaget. Men mange pegede også på, at Metal ikke kun skal orientere sig til Socialdemokraterne, men at SF skal med i Metals regeringsalternativ, både i taler, resolutioner osv. Det må siges at være en form for nybrud i Metal.

De seneste års mobiliseringer og venstredrejning i samfundet får også nu et udtryk i Metal. Både de delegerede, men også toppen af Metal, ser ud til at følge ledelsen af Socialdemokraternes ledelse i deres tilnærmelse til SF i hvert fald et stykke af vejen, fordi de kan se det er den eneste vej til en ny regering.

Mange af de delegerede, vi snakkede med på kongressen, var enten SF’ere eller overvejede at melde sig ind i SF. Som de forklarede, så var det jo nu tydeligt, at tillidsmændene ude på landets arbejdspladser har en vigtig rolle at spille i at få valgt en ny regering ved næste valg. Men flere påpegede også, at det ikke bare er nok med en ny regering, men at der også er brug for en ny politik.
Skal Metallernes forhold sikres, industrien, velfærden og klimaet reddes, kræver det en ny regering med Socialdemokraterne og SF. Men en regering på et klart program. Som en sagde fra talerstolen; der er brug for klar snak! Flere kritiserede, at Metal ikke har været klare nok i deres forsvar for arbejdernes forhold og rettigheder.

Der er brug for at sige tydeligt, at vi vil sikre dagpenge og forholdene for samfundets svageste. Der er brug for en samfundsmæssig plan imod krisen for at sætte gang i offentlige investeringer og redde industriarbejdspladserne. Der er brug for lærepladser og ordentlige uddannelser. Her er det ikke nok for en ny S-SF at skrue på nogle knapper i skattepolitikken. Kapitalisterne skruer bissen på og truer ikke bare tusinder af arbejderfamiliers livsgrundlag men hele fagbevægelsens. Det er på tide, at dansk fagbevægelse, med Metal i spidsen, træder ind forrest i kampen. Tusindvis af medlemmer er parate til at bakke op. Alt, hvad de mangler, er, at deres fagforening viser vejen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.