Den netop afholdte generalforsamling hos Malernes Fagforening i Storkøbenhavn (25. marts) vedtog en udtalelse, der kræver at der tages reelle skridt for at modarbejde krisen. Af udtalelsen fremgår det, at malerne i Storkøbenhavn går imod regeringens bankpakker, som kaster mange milliarder efter bankerne, mens regeringen er langt mindre generøs, når det gælder initiativer, der kan stoppe den kraftige stigning af arbejdsløsheden i byggeriet og industrien. I uge 10 var der 340 arbejdsløse malere, i København, hvilket udgør 19 procent af medlemmerne. Det er en kraftig stigning i forhold til sidste år. Mens tusindvis af bygningsarbejdere bliver fyret fra deres jobs, forfalder de offentlige bygninger.

Udtalelsen appellerer til Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten om at holde sig ude af bankpakker, der kaster milliarder efter de rigeste i samfundet, og i stedet kræve at bankerne overtages af staten. Udtalelsen, der blev vedtaget enstemmigt, var stillet af værkstedsklubben i malerfirmaet SBM.

Udtalelsen kan downloades i pdf-format her

Udtalelse fra generalforsamlingen 25. marts hos malernes Fagforening, Storkøbenhavn

Malerne kræver: Stop krisen – Sæt gang i byggeriet

Krisen i det danske samfund har ramt byggeriet hårdt. Arbejdsløshedstallene er eksploderet. Nybyggeriet er sat på vågeblus og overalt begrænses byggeriet. Dette samtidig med at den borgerlige regering har indført skrappe begrænsninger for offentligt byggeri og renoveringer.

Den økonomiske krise vil ramme hele det danske samfund hårdt. Økonomer forklarer at krisen vil blive dyb og langvarig. Den borgerlige regering har lagt byrden af krisen på arbejderne. Både gennem den stigende arbejdsløshed og gennem de forskellige krisepakker der skal betales over skattebilletten.

Malernes Fagforening i Storkøbenhavn finder ikke dette acceptabelt. Krisen er skabt af bankerne der har lokket tusinder af arbejderfamilier til at sætte sig med dyre lån. Bankerne har sat hele landet i en gældsfælde og lånt penge ud uden garantier. Den borgerlige regering har bidraget til det økonomiske kollaps ved at lovliggøre usikre låneformer. Det må være dem der har skabt krisen der betaler regningen.

Derfor kræver vi en omgående igangsættelse af det offentlige byggeri. Overalt står offentlige bygninger og forfalder. Det må der gøres noget ved – malerne er parate! Mange boliger over hele landet mangler stadig bad og toilet. I 2009 bør dette ikke længere finde sted. Derfor foreslår vi renoveringer af de lejligheder der trænger til det. Samtidig med at mange har svært ved at finde et ordentligt sted at bo står tusindvis af nybyggede boliger tomme fordi de er for dyre. Disse må overtages af staten og gøres til billige almene boliger.

Vi må protestere mod at staten skal agere kassekredit for bankerne der har skovlet milliardoverskud ind til aktionærerne. Bankspekulanterne har vist sig uegnede til opgaven. At de konstant beder staten om flere penge har gjort sagen klar. Bankerne må overtages af staten, så de kan drives efter samfundets bedste, i stedet for efter spekulanternes pengelommer.

Vi appellerer til arbejderpartierne Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten om at arbejde for følgende:
  • Sæt gang i det offentlige byggeri
  • Sæt gang i renoveringstrængende lejligheder
  • Nationaliser bankerne

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.