Den borgerlige regering har gjort det igen. Endnu et angreb på arbejdernes arbejdsforhold bliver i øjeblikket forsøgt gennemført i det skjulte. Denne gang handler det om sikkerheden på arbejdsmarkedet. Tidligere har det 100 procent været arbejdsgivernes ansvar at sikre sikkerheden, da de jo leder og fordele arbejdet.


Med forslaget til den nye arbejdsmiljølov vil regeringen nu gå væk fra princippet om at arbejdsgiveren har det overordnede ansvar til at de kun delvist har ansvaret. I stedet bliver det i langt større omfang muligt at straffe arbejdere, der ikke følger sikkerhedsreglerne med større bøder. Dette virker fuldstændigt vanvittigt. Med denne lovændring kan der ikke længere være tvivl om, at vi har en arbejdsgiverregering hverken mere eller mindre. Med det nye forslag vil arbejdere der er faldet ned af et stillads nu blive straffet af staten! Det svare til at sagsøge folk der har fået influenza – udover at du normalt ikke dør af influenza.

Dette skridt fortsætter de massive angreb mod sikkerheden på arbejdspladserne. Arbejdstilsynet er i dag skåret så kraftigt ned at det er en stående vittighed for de fleste arbejdere. Hvis man er så heldig at komme i igennem til arbejdstilsynet skal man være endnu mere heldig for at få dem ud på arbejdspladsen, og der kan gå flere dage før det sker. Prisen for regeringens angreb på sikkerheden bliver betalt ude på arbejdspladserne. 2005 tegner til at blive rekordår indenfor byggeriet med dødsfald. Allerede inden 1. november var 12 bygningsarbejdere dræbt. Hvorfor bliver der skåret ned på sikkerheden? For at de stakkels arbejdsgivere kan spare penge på sikkerheden. Dette er et kynisk spil med menneskers liv.

Fagbevægelsen er klart imod udhulingen af sikkerhedslovgivningen og arbejdstilsynet. Men indtil videre er det ikke blevet til andet end nogle protestbreve. Men dette er ikke nok. Fagbevægelsen kan ikke sidde passiv, mens dens medlemmer risikerer liv og lemlæstelse. Derfor bør fagbevægelsen erkender at arbejdstilsynet, AT er sparet ihjel. I stedet bør man danne AAT – Arbejdernes ArbejdsTilsyn. De sidste årtiers samarbejde med arbejdsgiverne omkring sikkerheden har ikke føret til noget som helst. Derfor må arbejderbevægelsen tage sagen i egen hånd!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.