Studerende og andre fritidsjobbere overtager i stigende grad jobbene i landets butikker, og der er stor fare for, at endnu flere ordinære stillinger vil forsvinde. Det viser nye tal, som LO’s ugebrev A4 har offentliggjort. I forvejen er omtrent hver tredje stilling i detailhandelen en deltidsstilling.

”Når en butiksansat siger op, ser vi allerede, at butikkerne i stedet ofte hyrer to fritidsjobbere, fordi fritidsjobbere er fleksibel og billig arbejdskraft,” siger HK/Handels formand Jørgen Hoppe til A4.

Det er fuldt forståeligt, at unge studerende, der ikke kan få økonomien til at hænge sammen på en SU, tager et arbejde i studietiden. De gider ofte ikke bekymre sig om faglig organisering eller kamp, fordi de kun skal være på arbejdspladsen og i branchen i en begrænset periode. Men det har den konsekvens, at de udnyttes som løntrykkere af arbejdsgiverne. Dermed bliver mange deltidsansatte unge og fritidsjobbere brugt som en murbrækker mod de butiksansattes arbejdsforhold og levestandard. Det er særlig slemt i sommerperioden, hvor mange unge bliver sæsonansat uden ordentlige forhold. Dette er uacceptabelt, og fagforeningen må kæmpe for, at alle butiksansatte bliver organiseret omkring en kampagne for tålelige arbejdstider og ordentlig løn.

Den borgerlige regering lavede i foråret en ny lukkelov, der tilgodeser arbejdsgiverne, særligt de store supermarkedskæder, som nu kan holde åbent 20 søndage om året. Det er en katastrofe for mange tusinder butiksansattes mulighed for at være sammen med familien. Og de nyansættelser, der skal til for at dække de ekstra åbningstimer, vil ifølge Bruno Christensen, administrerende direktør i konsulentfirmaet Retail Institute Scandinavia, være på deltidsbasis. Til A4 siger han, at der vil komme 3000 nye deltidsstillinger, men ingen fuldtidsstillinger:
”Der vil komme endnu flere løsarbejdere i detailhandlen. De er billigere og mere fleksibel arbejdskraft, der kan sættes ind på de tidspunkter i løbet af ugen, hvor behovet er størst,” siger han.

Kapitalisternes parole er klar: væk med sikkerhed i ansættelsen, væk med ordentlige arbejdsforhold, og væk med begrænsninger på arbejdstiden. Arbejdsgiverne i detailhandelen er sammen med den borgerlige regering i gang med en kontrarevolution på butiksgulvet.

Fagbevægelsen må mobilisere imod den stigende ”fleksibilitet”, som giver utryghed og mod udnyttelsen af unge studerende som løntrykkere. 30 timers arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation vil kunne sikre, at der stadig bliver tid til familien for de ansatte, og dette krav må tages op i HK og resten af fagbevægelsen før næste overenskomstforhandling.
Samtidig må Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten kæmpe for, at SU’en bliver sat betragteligt i vejret, så studerende ikke behøver at tage ansættelse som løntrykkere for de store monopoler i detailhandelen.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.