Slagteriarbejderne trues ned i løn på trods af kæmpe profitter hos Danish Crown!

Kæmp imod alle krav om lønnedgang med optrapning af strejken!

NNF må støtte strejken og lukke op for strejkekasserne!
Hvis ikke en ordning findes må LO igangsætte sympatistrejker!


Imens finansfyrsternes eksperter taler om opsving og mere gang i hjulene den ene dag, indledes det ene frontal-angreb efter det andet mod arbejderne de andre dage. Over hele linien taler kapitalisternes købte eksperter om behovet for øget konkurrence på lønningerne, længere arbejdsuge og effektivisering på arbejdspladserne. Oversat til dansk betyder det, at lønnen skal sættes ned og at arbejderne skal arbejde hurtigere og længere.

Igennem en længere periode har vi set talrige eksempler på firmaer, der presser deres ansatte ved massefyringer, nedskæringer på lønnen og forringelser af arbejdernes forhold. Et godt eksempel er de sidste par års stridigheder på SAS og LEGO. Kapitalisternes angrebslinje vil fortsætte, så længe vi accepterer den, og selvom det nu er slagteriarbejderne, der står for skud, er det kun et spørgsmål om tid, inden krisen rammer os alle. Som modværge må arbejderklassen stå sammen og kæmpe imod kapitalismen og dens kriser og forringelser. Hvis slagteriarbejderne ikke er i stand til at vinde kampen alene, må LO igangsætte sympatikonflikter. En sådan trussel, ville få Danish Crowns ledelse til at ryste i bukserne. Jo før vi for stoppet arbejdsgivernes angreb jo bedre.

Tulip i Ringsted
Arbejdsgivernes seneste offensiv så vi i sidste uge på Tulip i Ringsted. I april i år accepterede slagteriarbejderne en 40-timers arbejdsuge, for at øge effektiviteten. I slutningen af november meddelte ledelsen, at hele fabrikken måtte lukke og alle medarbejdere måtte fyres. I den forbindelse accepterede slagteriarbejderne i første omgang, med et knebent flertal, en aftale med ledelsen der indebar at arbejderne skulle gå ca. 15 % ned i løn. Til gengæld lovede Tulip at udskyde den planlagte lukning af fabrikken til marts 2006. Denne aftale blev indgået lokalt på Tulip i Ringsted og slagteriarbejdernes fagforening NNF var derfor ikke involveret i forhandlingerne. I NNF var der forståeligt nok stor utilfredshed omkring aftalen og bl.a. faglig næstformand i NNF Jens Peter Bostrup mente at aftalen lå uden for overenskomstens rammer. Tulip i Ringsted, repræsentanter for NNF og Dansk Industri blev der enige om en ny lokalaftale.

Denne ”nye” aftale er dog ikke meget bedre end den anden. I stedet betyder den at de højestlønnede på slagteriet går ned i løn, imens de laveste lønninger stiger. Samlet set er der dog stadig tale om en lønnedgang på 14-15%. I blandt ledelsen på slagteriget er man positivt stemt overfor aftalen, fordi man jo ”gerne vil beholde arbejdspladserne i Danmark” og man mener at fabrikken i Ringsted bør være et godt eksempel for andre fabrikker i lignende situationer. Men hverken på Tulip i Ringsted eller på andre arbejdspladser kan arbejderne acceptere lønnedgang. Ledelsens forslag er lige til at smide i skraldespanden og efterlader kun slagteriarbejderne valget mellem lønnedgang og arbejdsløshed.

Generel tendens
Tulip i Ringsted er dog langt fra en enlig svale. Alene inden for Danish Crown koncernen har man fra årsskiftet 2003/04 lukket fabrikker i Brønderslev og Odense og flyttet produktionen til udlandet. Endvidere lukker man i året 2004/05 fabrikker i Viby samt ved Vejle havn. Danish Crown koncernens flytning af arbejdspladser er dog lang fra et enestående tilfælde, men derimod en del af en større tendens indenfor det danske erhvervsliv. Under påskud af økonomisk pres og manglende konkurrenceevne, øger man presset på arbejderne, ved eks. at mindske lønnen eller forlænge arbejdsugen. På den måde er det arbejderne der kommer til at betale for kapitalismens krise.
Tulip er en del af Danish Crown koncernen, der betegner sig selv som "verdens største kødeksportør" med et overskud på 1.260,8 mio. kr. Dette gør blot lønnedgangen endnu mere himmelråbende.

NNF må samle strejkerne og åbne strejkekasserne
Næstformanden i NNF, Jens Peter Bostrup, opfordrede tirsdag d. 14. december til at man genoptog arbejdet på de strejkeramte slagterier og i stedet gik i dialog med arbejdsgiverne. Men Danish Crown har for længst vist slagteriarbejderne hvad ”dialog” betyder. Hvis ikke i vil arbejde 40 timer om ugen, må vi fyre jer og hvis ikke i vil gå ned i løn må vi flytte produktionen til Tyskland er deres dialog og i Tyskland synger de samme sang. På den måde presser de lønniveauet ned over hele Europa.
Dette kan arbejderne på ingen måde være tilfredse med. Den nye aftale for Tulip i Ringsted er ingen løsning. Den eneste vej frem er fortsat kamp. Historien har vist at arbejderne kun vinder det de tilkæmper sig og kun undgår at tabe ved at kæmpe imod.

I stedet for at afblæse kampen, må NNF samle kampen og udbrede strejken til alle Danish Crowns slagterier i landet. Kun ved at kæmpe imod og ligge pres på arbejdsgiverne kan vi undgå at tabe. Den eneste grund til at arbejdsgiverne kan være så meget i offensiven, er fordi vi lader dem være det. Kun ved at samle kampene og udbrede dem kan endnu et nederlag undgås. I den forbindelse må NNF bakke 100% op om strejkerne og naturligvis åbne for strejkekasserne, så strejken kan fortsættes indtil arbejdsgiverne tager deres angreb af bordet.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.