Den borgerlige regering kan væltes, hvis:

• Protesterne samles og udvides
• Arbejderpartierne går sammen om et socialistisk program
• Fagbevægelsen må gå forrest i kampen for en arbejderregering!
• Ungdommen mobiliseres til forsvar for velfærden

I de knap tre år den borgerlige regering nu har siddet ved magten har den lavet det ene angreb efter det andet på arbejderbevægelsen. Den har indført en reaktionær deltidslov, den har foretaget store nedskæringer på velfærdssamfundet, på hospitaler, uddannelser, daginstitutioner, osv. Den har givet skattelettelser der hovedsageligt gavner de rige og skåret i ydelserne på de økonomisk svageststillede i samfundet. Kort og godt; Den har ført arbejdsgiver-politik!

I lyset af det, er afholdelsen af et landsdækkende tillidsmandsmøde den 28. August, under titlen ”faglige krav til en anden politik”, et utrolig vigtigt initiativ. Det var på tide at sådan et møde blev indkaldt for at diskutere alternativet til den borgerlige regering. Det er en hel rigtig beslutning fra arrangørernes side at invitere de tre arbejderpartier, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Men hvis vi skal skabe et seriøst alternativ til den borgerlige regering er det ikke nok med papir og flotte udtalelser – der er brug for en omfattende kampagne for en arbejderregering på et socialistisk program.

Hvorfor de borgerlige kom til magten
Først og fremmest er det nødvendigt at stoppe op engang og stille os selv et nærliggende spørgsmål: Hvorfor kom de borgerlige egentligt til magten? Hvis vi kigger en gang på den sidste valgkamp, behøver vi ikke at have en fin doktorgrad for at forstå valgresultatet: Det var helt tydeligt at det store flertal af almindelige arbejdende mennesker i Danmark, var godt og grundigt trætte af den politik som Socialdemokratiet har ført de sidste år.

Under Nyrup-regeringen blev der privatiseret og udliciteret som aldrig før, hvilket førte til øget arbejdspres, dårligere service og massive forringelser. Derudover greb Nyrup-regeringen ind i storkonflikten i 1998, hvilket skuffede tusinder af arbejdere, som havde valgt Socialdemokratiet til magten i håbet om at de kunne forbedre deres levevilkår. Samme år kunne vi igen opleve hvordan Socialdemokratiet svigtede sine vælgere, ved at bryde sit løfte om ikke at for-ringe efterlønnen. Og da lederne i Socialdemokratiet oven i købet førte valgkamp i 2001, på parolen ”det går så godt som aldrig før” – svarede det simpelthen ikke til den virkelighed som almindelige arbejderfamilier oplevede.
Det var altså udelukkende manglen på et rigtigt alternativ, som bragte de borgerlige til magten – og hvis vi skal skabe et sådant alternativ må en ny regering ikke fortsætte den politik som Nyrup-regeringen førte.

Hvordan en ny regering kan holdes fast på kravene
Til tillidsmandsmødet den 28. August har arrangørerne, Fagligt Ansvar og LO-storbyerne udarbejdet et udspil som skal diskuteres på mødet og evt. vedtages som en forpligtelse til de tre arbejderpartier. Udspillet indeholder bl.a. stop for privatiseringer, udliciteringer og brugerbetaling på velfærdsydelser. Dette er ab-solut gode krav. Men det er vigtigt at understrege at den eneste måde en ny regering kan holdes fast på kravene på, er gennem pres nedefra. Fagforeningerne må mobilisere deres medlemmer til at føre valgkamp for en ny arbejderregering, og fagforeningerne må true en ny regering med protester og kamp hvis ikke kravene imødegås.

Ikke en S-R regering, men en arbejderregering
Et vigtigt spørgsmål er også, hvilke partier der vil indgå i en ny regering. Nyrup-regeringen var en koalition imellem Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre. Sidstnævnte parti er gang på gang blevet brugt som undskyldning af Socialdemokratiets topledelse for at skære ned på velfærdssamfundet. Det radikale venstre er et lille borgerligt parti som kun får stemmer så længe arbejderpartierne vakler og de radikale har ingen traditioner indenfor arbejderbevægelsen og ingen bånd til fagforeningerne. Derfor er det vigtigt at Radikale Venstre ikke tages med i en ny regering. Fagforeningerne må i stedet presse på for at den nye regering består af de tre arbejderpartier og ikke går på kompromis med de borgerlige.

Et socialistisk program
De fleste af kravene i det udspil som arrangørerne har sendt ud, er utrolig gode og vil være vigtige elementer i genopbygningen af velfærdssamfundet. Men for at de skal kunne gennemføres kræver det et opgør med den lille gruppe kapitalejere som ejer og styrer nøglesektorerne i den danske økonomi, kun på den måde vil staten være i stand til udrydde arbejdsløsheden og opbygge velfærden. Man kan ikke planlægge hvad man ikke kontrollerer, og man kan ikke kontrollere hvad man ikke ejer. Derfor må et centralt krav være nationalisering af nøglesektorerne i den danske økonomi, således at vi gennem en socialistisk planlægning kan sætte arbejdsugen ned til 30 timer og derved give arbejde til alle. Den eneste måde hvorpå en ny arbejderregering kan gennemføre reformer der gavner almindelige arbejdende mennesker, er ved at udfordre kapitalisternes magt og gå henimod et demokratisk socialistisk samfund!

Fagforeningerne må:
• Igangsætte en valgkamp for en arbejderregering på et socialistisk program!
• True en ny arbejderregering med kamp, hvis de indgåede løfter ikke holdes!
• Appellere til fagligt aktive om at kæmpe for socialistisk politik inde i Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, begyndende på lokalafdelingsniveau!

En ny regering må:
• Trække alle den borgerlige regerings forringelser på velfærden tilbage!
• Stoppe alle privatiseringer og udliciteringer!
• Nationalisere de største virksomheder i Danmark, under arbejdernes demokratiske kontrol!
• Nedsætte arbejdstiden til 30 timer, med fuld løn- og personalekompensation, som første skridt på vejen til at give arbejde til alle!


Gå med SOCIALISTISK STANDPUNKT i kampen for en arbejderregering der kan opfylde den danske arbejderklasses behov!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.