Onsdag d. 14 august nedlagde 700 pædagoger og pædagogmedhjælpere arbejdet for at holde fagligt møde. Mere end 5.000 børn måtte blive hjemme hos far og mor. Det skete under parolerne "Kvalitet en farce – glade børn en uddøende race", "Imod nedskæringerne – udsæt Forum Horsens", "Årets by? Hvordan det, Rye?"


Kampånden var i top da byens pædagoger og medhjælpere for første gang siden '89 i samlet trop nedlagde arbejdet og demonstrerede i byens gader. Mange forældre gik i solidaritet med.


Charlotte Walkusch, SUF Horsens, talsperson for pædagogerne og medhjælperne i Horsens, fortæller: "Det er en reaktion på kommunens sparekatalog, som foreslår besparelser på 20 mio. kr. på børn og ungeområdet. Horsens ligge i forvejen i bunden "normeringsmæssigt" i Vejle Amt, nu kan vi se frem til yderligere forringelser."


Horsens byråds sparekatalog foreslår bl.a.:

Fyring af 46 pædagoger.
Reduktion i åbningstiden, samt ferielukning.
Nedlæggelse af flere velfungerende institutioner.
Sammenlægning af 24 institutioner til 11.
Børn anbragt i specialtilbud uden for kommunen hentes hjem til kommunen.
"Horsens kommune skal i alt spare 60 mio. kr., hvor langt størstedelen tages fra det sociale område. Børn og unge-området skal alene spare 20 mio. kr., mindst lige så store er besparelserne på ældreområdet. Det kan eksempelvis betyde, at social- og sundhedshjælperne må nøjes med 12 minutter til hver ældre, mod 18 minutter før."


"Pædagoger og pædagogmedhjælpere står nu sammen og advarer politikerne mod disse uansvarlige kortsigtede økonomiske løsninger. På længere sigt vil det føre til øgede udgifter, da det forringer vores muligheder for at løfte den sociale arv, og mange vil få et større behov for støtte. Det er en klar nedvurdering af vores arbejde. "Stop op-dagen" som vi kaldte den, var blot første markering, der er mere at vente," lyder meldingen fra Charlotte.


"Vi er klar over, at det ikke kun er vores område, der rammes hårdt. Det er faktisk besparelser, der rammer hele befolkningen på én gang, og der er en stor utilfredshed at spore. Vi har nu taget kontakt til alle andre fagforeninger, og der er taget initiativ til et fællestillidsmandsmøde i næste uge. Det er vigtigt vi står sammen i denne sag, og ikke kun kæmper imod nedskæringerne på vores område."


For blot et par uger siden søsatte SUF, Enhedslisten og SF en underskriftsindsamling: "Nej til nedskæringer, serviceforringelser og afskedigelser – udsæt Forum Horsens."


Charlotte fortæller, "Horsens byråd har besluttet at opføre et fodboldstadium "Forum Horsens" til 140 mio. kr., samtidig skal kommunen spare 60 mio. kr. på det sociale område, det vil især ramme børn, unge og ældre. Vi har med vores underskriftsindsamling foreslået "de ansvarlige" politikere at udsætte byggeriet af Forum Horsens, og i stedet bruge pengene på at bevare serviceniveauet i kommunen."


"Vi har fået en fantastisk opbakning fra folk i byen, og med pædagogernes protester er der virkelig skabt debat i Horsens, og politikerne går en sur tid i møde. Nu gælder det bare om at ændre tingene, for opbakningen er der. Spørgsmålet er bare om politikerne tør at overhøre de massive folkelige protester."

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.