Alle billeder er taget af Niklas Zenius Jespersen.

1499587 10152175049167052 1884606650 n

Venezuela er i disse dage præget af voldelige protester fra højrefløjen med det erklærede mål at vælte den demokratisk valgte socialistiske præsident Maduro. Derfor indkaldte en række venstrefløjsorganisationer i Danmark, på initiativ af organisationen Hands Off Venezuela, torsdag til en manifestation i solidaritet med den venezuelanske regering og i protest mod højreekstreme og fascistiske gruppers voldskampagne. 50 mødte op med kort varsel foran den venezuelanske ambassade i København, heriblandt medlem af Folketinget for Enhedslisten, Christian Juhl, og flere organisationer holdt taler.

Den første taler var Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, som henviste til den omfattende kampagne der foregår i de danske medier med det formål at midkredittere Venezuelas regering. "Min opfordring til Politiken og en række andre danske medier er derfor – dokumenter jeres påstande – eller skru ned for den pro-amerikanske propagandamaskine."

Marcelo Llorente talte på vegne af Internationalt Forums Américagruppe og sammenlignede den aktuelle situation i Venezuela med Chile 1972-73. Dengang brugte borgerskabet, med opbakning fra USA, også økonomisk sabotage til at forårsage fødevaremangel og forberede grunden for statskuppet imod den socialistiske præsident Salvador Allende. "Det er de samme våben som de bruger i Venezuela i dag", konstaterede Marcelo.

1888706 10152175049567052 272053059 n

Blandt talerne var også medlem af Borgerrepræsentationen Ulrik Kohl, der på vegne af Enhedslisten erklærede deres støtte til Maduro imod højrefløjens voldskampagne. Han oplæste bl.a. en fælleserklæring fra de Europæiske Venstrepartier, der erklærede at oppositionens mål var at "vælte regeringen ... ved at skabe en situation af kaos og konfrontation til at retfærdigøre udenlandsk støtte til oppositionen" og sammenlignede situationen med optakten til det fejlslagne kupforsøg imod Hugo Chávez i 2002 (hele erklæringen kan læses her.).

Jeppe Krommes-Ravnsmed, aktivist i Hands Off Venezuela, slog fast at de aktuelle angreb på den venezuelanske revolution er en del af den internationale klassekamp. Han sagde også, at der ikke skulle være en dialog med højrefløjen, men derimod en dialog med de fattige venezuelanske masser om hvordan man løser landets problemer.

Ved slutningen af manifestationen overraktes en solidaritetserklæring til Venezuelas Charge d'Affaires Dr. Roger Corbacho hvori organisationerne erklærede at "De seneste dages optøjer, ledet af den yderligtgående, højreorienterede Leopoldo López, er et voldeligt angreb på Venezuelas revolution" og at " Eftersom at højrefløjen ikke har formået at vinde et demokratisk valg, tyer de nu til vold."

Charge d'Affaires Roger Corbacho takkede for solidariteten og erklærede at "Med 19 demokratiske valg i Venezuela siden Hugo Chávez blev præsident i 1998, er der ingen retfærdiggørelse for oppositionens voldelige optøjer".

1904090 10152175050317052 1741635163 n

Se flere billeder her

----

Støtteerklæring: Solidaritet med Venezuelas bolivariske revolution – nej til fascistisk vold

I de store medier er protesterne i Venezuela oftest blevet fremstillet som et retfærdigt studenteroprør imod en diktatur-stat. Intet kunne være længere fra virkeligheden. De seneste dages optøjer, ledt af den yderligtgående højreorienterede Leopoldo López, er et voldeligt angreb på Venezuelas revolution.

Det venezuelanske folk har gang på gang vist, at det bakker op om revolutionen og præsident Nicolás Maduro. Ved det seneste kommunalvalg den 8. december 2013 fik de partier der støtter revolutionen mere end 54% af stemmerne.

Eftersom at højrefløjen ikke har formået at vinde et demokratisk valg, tyer de nu til vold. I de seneste dage er fire mennesker døde, dusiner såret og offentlige bygninger ødelagt. Formålet er at destabilisere landet og skabe et kaotisk klima, hvor et nyt statskup kan lade sig gøre. USA's udtalelser om "bekymring for demokratiet" er et røgslør for at skjule, at højrefløjen forbereder et nyt statskup.

Underskrevet af:
Hands Off Venezuela
Kommunistisk Parti
DKP - Danmarks Kommunistiske Parti
KPiD - Kommunistisk Parti i Danmark
Grupo Salvador Allende
Internationalt Forums Américagruppe

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.