Regeringen fremlagde i sidste uge sin spareplan sammen med Dansk Folkeparti. Den bedste beskrivelse er en ren massakre på velfærden og arbejderklassens tilkæmpede rettigheder.

Heldigvis har det fået arbejderbevægelsen til at vågne op til kamp. I næste uge planlægger fagbevægelsen flere demonstrationer, og Villy Søvndal har krævet valg – et krav vi fuldstændig bakker op om. Blev der udskrevet valg i dag, ville arbejderpartierne ifølge meningsmålingerne alene have flertal til at danne regering.

Angreb på dagpenge - et angreb på hele arbejderklassen

Som en tyv om natten kastede Dansk Folkeparti forslaget om at halvere dagpengeperioden fra 4 til 2 år på banen. Venstre og de Konservative klappede i deres små buttede hænder og takkede ja. På nul komme fem blev der opnået enighed om et af de største angreb på hele arbejderklassen og de borgerlige partier inklusiv Dansk Folkeparti vist deres sande ansigter, hvis nogen skulle have være i tvivl. Udover halveringen af dagpengeperioden bliver reglerne for, hvornår man kan få dagpenge også strammet.

Angrebet betyder, at mange kommer til at tvinges fra hus og hjem. Når dagpengeperioden ophører, skal du på kontanthjælp, men tjener din ægtefælle ”for meget” eller ejer du en ”formue” der er større end 10.000 kr. (for eksempel et hus eller en bil) kan du ikke få kontanthjælp, med andre ord står du uden nogen form for indtægt.

Dette skal ses i sammenhæng med at ledigheden ifølge Politiken er eksploderet det seneste år. ”Ifølge en arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik er der blevet 77.000 flere ledige fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010. Det svarer til en stigning på 50 procent og sender det samlede antal ledige op på 230.000 danskere.” (Politiken.dk 26.05.2010) Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er disse tal undervurderede, fordi der er en del, der har fravalgt A-kassen i dens eneste periode, og derfor hverken er berettigede til dagpenge eller kontanthjælp. Hvilket også er i hvert fald en del af forklaringen på hvorfor det seneste ledighedstal viser et lille fald. For et mere korrekt billede skal der ligges ca. 30.000 ekstra til de officielle tal. I 2007 var der 1/2 mio. danskere, som ikke var medlem af en a-kasse, og ca. 370.000 af disse kan ikke få kontanthjælp i tilfælde af arbejdsløshed, fordi deres ægtefælde tjener for meget, eller de har en “formue”. (Ae-rådet 26.05.2010)

Angrebet på dagpengene er et alvorligt angreb, ikke blot på de langtidsledige, men på hele arbejderklassen. De borgerlige påstår, at en halvering af dagpengeperioden sikrer et større arbejdsudbud, men det er kun sandt for så vidt, at de arbejdsløse bliver så desperate, at de tilbyder deres arbejdskraft til en meget lav løn og elendige vilkår. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af “ledige stillinger historisk lavt. Målt i forhold til antallet af registrerede arbejdsløse er der 7 arbejdsløse pr. ledig stilling – i 2008 var forholdet 1:1. Ser man på de bruttoledige, altså de registrerede arbejdsløse inkl. de aktiverede, er der hele 9 arbejdsløse for hver ledig stilling.” (ae-rådet 26.05.2010)

Når forholdene for arbejdsløse forringes, lægger det et kæmpe pres på hele arbejderklassens løn og arbejdsforhold.
De borgerlige henviser til, at dagpengeperioden er ”lang” i Danmark sammenlignet med andre lande. Hvad, de belejligt ”glemmer” at fortælle, er, at det er utrolig nemt at fyre folk i Danmark – den såkaldte højt besungne ”flexicurity” model, som de nu effektivt har smadret – nu er der kun fleksibiliteten tilbage, men ingen sikkerhed.

Børnefamilier, studerende og fagbevægelsen angribes

Udover angrebet på dagpengene indeholder spareplanen også en lang række andre angreb.

For det første indføres et loft over børnechecken på 30.000 kroner om året. Det rammer for alvor familier med 3 børn og derover. Et slet skjult racistisk fingeraftryk fra Dansk Folkeparti i et forsøg på at ramme indvandrerfamilier, at det så i øvrigt rammer bredt må Dansk Folkeparti tage med i købet, da det jo stadig ikke er lovligt at indføre direkte diskriminerende regler.

Barnløse par skal nu selv betale for fertilitetsbehandlinger, et skridt der for alvor slår en pæl igennem de borgerliges bekymring for den såkaldte ”ældrebyrde”, som de har brugt som undskyldning for det ene angreb efter det andet på velfærden.
Også ungdommen rammes.

Universiteterne skal spare omkring 2 milliarder kroner, omkring 10% af omsætningen, hvilket kommer til at betyde massive fyringer og forringelser af uddannelsen. Ifølge rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, svarer besparelserne til, at der skal fyres mellem 400 og 700 på Københavns universitet alene! (forskerforum,dk 27.05.10)

I alt skal ungdomsuddannelser, universiteter og forskningsinstitutioner spare fire milliarder. (Politiken.dk 27.05.10)

Regeringens spareplan er en direkte krigserklæring til fagbevægelsen, ikke bare med dagpengeforslaget men også med loftet over skattefradraget for fagforeningskontingenter på 3000 kroner om året.

Stadig kæmpe besparelser på velfærden

Dansk Folkeparti slår sig op på at være forsvarer af de ældre, velfærden osv. men det er en stor, fed løgn. I regeringens udspil til spareplanen var der indeholdt besparelser på 4 milliarder i kommunerne. Disse besparelser er taget af bordet, men det betyder ikke, at der ikke skal spares. Nulvæksten i de offentlige budgetter fastholdes, og det betyder stadig massive besparelser, svarende til omkring 8000 stillinger ifølge statsminister Lars Løkke (Ekstrabladet.dk 20.04.10)
Det er besparelser, der rammer børn, gamle og syge samt ikke mindst de ansatte.
Nu starter forhandlingerne mellem regeringen og kommunerne, og finansminister Lars Hjort Frederiksen har været ude og true kommunerne, fordi de har ”brugt for mange penge” sidste år. Allerede nu er protesterne mod besparelserne startet. Onsdag den 20. maj mødtes 3500 tillidsfolk, der repræsenterer en halv million medlemmer, fra 11 forskellige fagforeninger – blandt andet FOA, HK/kommunal, Danmarks lærerforening, BUPL, Dansk Sygeplejeråd og 3F – til stormøde i Fredericia i protest mod spareplanerne. Her vedtog de at indkalde til demonstration i løbet af næste uge. I Ålborg demonstreres der tirsdag d. 1. juni og i København onsdag d. 2. juni.

Formanden for LO-Storkøbenhavn, Peter Kay Mortensen, opfordrer i en pressemeddelelse 15. maj til, at “Kommunerne skal sige nej til forhandling om nedskæringer”. Han skriver blandt andet, “Det ser nu ud til, at der i 2009 er brugt omkring 4 mia. kr. mere end det, der var aftalt med Regeringen. En udvikling der nu får Regeringen til at true med at droppe kommuneforhandlingerne. Som kommune bør man se Finansministerens udmelding som et tilbud. Kommunerne bør, under de nuværende vilkår, ikke indgå ny aftale med Regeringen.” (LO-Storkøbenhavn, 15.05.10)
Arbejderpartierne må deltage i den bevægelse, der nu er ved at starte op imod nedskæringerne, og alle kommuner med et arbejderflertal må afvise at tage ansvar for regeringens nedskæringsplaner og i stedet mobilisere ansatte til kamp mod regeringen.

Klassekampen optrappes

Krisen, og ikke mindst den medfølgende massive stigning i arbejdsløsheden, havde en umiddelbar chokeffekt på arbejderklassen, men den er nu ved at tage af. Regeringens spareplan var for mange dråben, der fik bægeret til at flyde over.
LO og FTF indkalder til demonstration i løbet af de næste uger på den dag spareplanen skal til 2. behandling i Folketinget (selve dagen kendes endnu ikke).
At der ikke bare lægges op til en samling af de røde faner men en større demonstration ses i det faktum, at for eksempel Metal Hovedstaden opfordrer sine medlemmer til at indkalde til klubmøder og diskutere demonstrationen.
LO-Storkøbenhavn har på et møde vedtaget en udtalelse med en række henstillinger til LO, blandt andet: ”Fagbevægelsen i Storkøbenhavn anbefaler, at LO står i spidsen for aktiviteter
som et møde for tillidsrepræsentanter og en demonstration mod regeringens
unfair genopretningsaftale med Dansk Folkeparti ” (LO-storkøbenhavn, pressemeddelelse 26.05.10).
Vi bakker fuldstændig op om en demonstration og ikke mindst et tillidsmandsmøde for hele landet og alle arbejdspladser i LO og FTF for at diskutere de næste skridt i kampen.

Flertal for en arbejderregering

Ingen kan være i tvivl om, at der er brug for at ny regering. LO-storkøbenhavn vedtog også, at ”Fagbevægelsen i Storkøbenhavn vil bekæmpe Regeringens og Dansk Folkepartis lønmodtagerfjendtlige politik og arbejde aktivt for, at der kommer et regeringsskifte ved det forestående folketingsvalg.” og opfordrer i øvrigt til at LO ”ikke fremover indgår i trepartsdrøftelser med den nuværende regering, som med genopretningsaftalen har brudt flere af de allerede indgåede aftaler”. (LO Storkøbenhavn pressemeddelelse 26.05.10).
br>Meningsmålingerne viser, at Regeringen og Dansk Folkeparti har mistet deres flertal. Ikke nok med det. De Radikale har nu for alle enhver vist også deres sande borgerlige ansigt, efter de gik med på regeringens plan om at halvere dagpengene. S og SF må afvise ethvert samarbejde med de Radikale på den baggrund, og den seneste meningsmåling viser, at der nu er flertal nu arbejderpartierne alene. S står til 31,5% af stemmerne, SF til 16,7% og Ø til 2,7% (hertil skal regnes de tre nordatlantiske mandater der plejer at stemme med arbejderpartierne. (Politiken.dk 27.05.10)

S og SF må ikke give nogen indrømmelser til de Radikale, i stedet må de føre en kamp imod regeringens spareplan, deltage i de kampe, der nu er ved at opstå.
Med et klart rødt flertal kan der dannes en arbejderregering, der fører en rendyrket arbejderpolitik, hvor arbejderklassen friholdes fra at betale for krisen.

Alle i arbejderbevægelsen, ikke mindst SF, må rejse diskussionen af programmet for en ny arbejderregering uden hensyntagen til de radikale.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.