Leder til Socialistisk Standpunkt nr. 25, juli-august 2005>

Anders Fogh Rasmussen kunne knap få armene ned, da George W. Bush’ ankomst til Danmark blev offentliggjort. Vi var en del andre, der ser anderledes på manden, som den danske regering har gjort alt for at tilfredsstille.

Langt størstedelen af den danske befolkning, særligt arbejderklassen og ungdommen, ækles inderligt ved den amerikanske ildvogn, som ruller over Irak. Væmmes ved oliebaronernes kabinet i det hvide hus. Ved den hensynsløshed, hvormed den amerikanske imperialisme fører sig frem i hele af verden, ikke mindst i Latinamerika og Mellemøsten. Frastødes ved, at den amerikanske regering i 2005 har sat ikke mindre end 2.482 milliarder kr. af til militærudgifter (den største post på nationalregnskabet) – et beløb, der er fire gange større end de to næststørste poster, uddannelse og sundhed, tilsammen! Disse fakta er en modbydelighed, som tydeligt viser den amerikanske kapitalismes rå ansigt.

For ikke blot fører Bush-regeringen krig i Irak, hvor mindst 100.000 irakere er blevet ”befriet” – altså fra livet. Den amerikanske regering, som repræsenterer den mest aggressive del af de amerikanske kapitalister, fører også en krig på hjemmefronten. Som du kan læse længere inde i avisen, angriber den amerikanske regering sygesikringen, fordi regeringen i verdens rigeste land hellere vil bruge penge på en krig til fordel for kapitalisterne end at sørge for, at folk i USA ikke dør af tuberkulose.
Trofaste læsere af denne avis vil også huske, at Bush-regeringen tidligere satte nationalgarden, en slags hjemmeværn, ind mod strejkende havnearbejdere på den amerikanske vestkyst.

Siderne i denne avis ville slet ikke række, hvis vi skulle remse blot halvdelen af Bush-regeringens modbydeligheder op. Vi vil blot nævne, at den danske regering hundrede procent støtter op om den højreorienterede bande i Washington. Dette viser, at den danske overklasse fuldstændig har underlagt sig amerikansk kapitalisme og alle dens påfund. Dette er en skandale, og Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten må gå sammen om et program for en ny regering, der øjeblikkelig stopper dansk deltagelse i Bush-regeringens krigsmaskine og støtter de amerikanske arbejderes kamp for en ny regering med et arbejderparti, der vil føre arbejderpolitik i USA og internationalt. Sammen med et program for genopretning af velfærden, nationalisering af udflytningstruede virksomheder og stop for alle angreb på arbejderklassens levestandard, ville sådan et program lynhurtigt vinde massiv opbakning på de danske arbejdspladser og blandt ungdommen. Aktive i arbejderpartierne, fagforeningerne og i ungdommens organisationer må kæmpe for, at sådan et program, et socialistisk program, bliver taget op i disse organisationer.

Del

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.