På et præsentationsmøde for hans nye ministre, holdt Hugo Chávez, Venezuelas socialistiske præsident, en militant tale, hvor han proklamerede en række nye konkrete tiltag imod kapitalismen i Venezuela, nationaliseringer af tele og elektricitetsselskaberne. Desuden fremhævede han nye kommunistiske og trotskistiske ministre i sin regering og proklamerede at han selv opfatter sig som trotskist.

Den nye ministerrokade indbefatter omfattende ændringer i ministerkabinettet. Bl.a. betyder den at vice-præsidenten, José Vicente Rangel, som har været kendt for en meget moderat, reformistisk kurs, bliver udskiftet med Jorge Rodríguez, kendt som en af de venstreorienterede i den bolivariske bevægelse og søn af en historisk kendt revolutionær aktivist (også med navnet Jorge Rodríguez), som blev myrdet af den borgerlige venezuelanske stat.


Fem ”motorer”
I sin tale forklarede Chávez at han har lavet en ”Plan Simon Bolívar 2007-2013”, og at den indeholder radikale skridt imod kapitalismen i Venezuela. Han uddybede dette og sagde at der var fem ”motorer” (hovedpunkter) i overgangen til socialisme i Venezuela.

• En bemyndigelseslov, som vil gøre ham i stand til at udstede en række dekreter, herunder nye nationaliseringer af virksomheder
• En socialistisk konstitutionsreform
• Styrke den folkelige, Bolivariske uddannelse
• Ændre den geografiske magtfordeling i landet
• ”Eksplosion” i opbyggelsen af de såkaldte consejos communales (”kommunalråd”, som bliver opbygget for at organisere fattige mennesker i nabokvarterer, etc.).


Nationaliseringer
I blandt disse ”motorer”, løftede han sløret for, at han vil bruge en den nye bemyndighedslov til at lave en række nye nationaliseringer af store selskaber. Konkret sagde Chávez at teleselskabet, CANTV, som blev privatiseret i 1991, burde gennationaliseres, da det har en ”strategisk betydning for Venezuela”.

Ifølge Chávez, er denne nationalisering en del af et større projekt med at få mange af de virksomheder som tidligere regeringer har privatiseret tilbage på statshænder: ”Alt hvad de tidligere regeringer har privatiseret, lad det nationaliseres! ”. På samme måde fremlagde Chávez at elektricitetsselskabet skal nationaliseres og at staten skal have langt større kontrol i en række olieudvindinger, som er blevet lavet som fælles projekter med udenlanske investorer. Med et totalt flertal i parlamentet, er det ingen forhindringer for Chávez, i at gennemtrumfe dette.


”Jeg er også trotskist”
Samtidig præsenterede Chávez sine nye ministre og lagde vægt på, at der i det nye kabinet for første gang er en parlamentariker fra kommunistpartiet i Venezuela.
Men langt mere bemærkelsesværdigt var dog hans præsentation af sin nye arbejderminister, som Chávez omtalte som ”ung og arbejderleder”, José Ramón Rivero;
Da jeg ringer ham op, siger han ’Præsident, jeg vil sige noget til dig, inden du begynder på noget andet….jeg er trotskist!!’
- Og jeg sagde til ham….nå, men hvad er problemet? Jeg er også trotskist! Jeg er på Trotskijs linje, på den permanente revolutions linje.


Det er ganske givet ikke første gang, at Chávez nævner Leon Trotskij, den russiske revolutionære leder som sammen med Lenin førte an i Oktoberrevolutionen, i sine taler.
Men at han ligefrem kalder sig selv ”trotskist”, må siges at være en meget radikal og opsigtsvækkende udmelding. Hans forsvar for Trotskij, er utroligt vigtigt og dets betydning kan ikke overdrives. Det betyder at tusinder, sågar millioner, af mennesker i Latinamerika og resten af verden, vil begynde at undersøge hvem Trotskij er og hvad hans skrifter siger. Og som Chávez har sagt ved tidligere taler, er Trotskijs teori om den permanente revolution, den eneste teori som kan forklare årsagerne til den ekstreme udbytning i hele det latinamerikanske kontinent, og give et svar på hvordan fattigdom, ulighed og tilbageståenhed kan udryddes, igennem en socialistisk revolution.

I samme tale nævnte han også andre marxistiske teoretikere som Marx og Lenin, og han forklarede igen hvordan han som ung soldat læste den russiske marxistiske veteran Plekhanovs bog ”Individets rolle i historien” og at dette var endnu en af de inspirationskilder som fik ham til at opbygge den bolivariske bevægelse og kæmpe for at ændre Venezuela og verden.


Borgerskabets strateger i panik
Chavez radikale tale blev også hørt og kommenteret af borgerskabet, som med panik og rædsel ser til imens dets magtpositioner nu (igen) bliver truet på livet. De store internationale borgerlige medier kommenterede med hårde ord:
The Economist hævdede at Chávez var på vej imod en Castro-lignende kommunistisk model, The Washington Post´s overskrift tirsdag var ” \"Chavez accelererer Venezuelas socialistiske revolution”. BBC skrev at Chávez ”proklamerede sig som trotskist og citerede Marx og Lenin”. I alle disse artikler er borgerlige eksperter yderst bekymrede om udviklingen i Venezuela. I en artikel fra Bloomberg, en borgerlig nyhedstjeneste, kan man bl.a. læse en udtalelse fra Richard La Rosa, en økonomianalytiker fra Activalores Sociedad de Corretaje CA, som sagde:
"Vi regnede alle med radikale udmeldinger efter hans indsværgelse, men dette tog markederne med et chok. Vi havde aldrig forestillet os at han ville nævne et bestemt selskab med navn. Vi blev alle chokerede. "


Dette viser hvor bange borgerskabet, både i og uden for Venezuela er. På én dag, efter Chávez tale, faldt aktierne i selskabet CANTV, med 14%. Alle kapitalistiske investorer må lige nu være seriøst bekymrede for at nationaliseringerne skal brede sig og udrydde kapitalismen som økonomisk system i Venezuela. Imperialisterne vil gøre alt for at underminere og ødelægge revolutionen. De artikler som vi har omtalt her, er kun det første skridt i en uhyrlig kampagne som de internationale medier vil starte for at miskreditere revolutionen på alle mulige måder. Det er vores elementære pligt at forsvare den, både i og udenfor Venezuela.

En af Chávez sidste pointer i talen var, at det var nødvendigt at ”nedrive” [”desmantelar”], den borgerlige stat. Dette er fuldstændigt korrekt. Den nuværende stat består stadig overvejende af folk som blev udpeget i det gamle, borgerlige statsapparat. Mange funktionærer og embedsmænd er ikke revolutionære, men derimod dybt korrupte, og de vil med al magt forsøge at standse revolutionens fremdrift og er absolut upålidelige.

De eneste som kan stoles på, er revolutionens virkelige bagland; masserne af arbejdere, fattige og landløse bønder, den revolutionære ungdom, fattige små - handlende, osv. Der må oprettes råd og organer af demokratisk valgte repræsentanter, som til hver tid kan trækkes tilbage af masserne, der kan styre samfundet og statsapparatet. Kun med en demokratisk kontrol nedefra, kan revolutionen udrydde den bureaukratiske fare indefra.

Marxisterne støtter de nye nationaliseringer og vi byder Chavez’ forsvar for Trotskij velkomment. Vi mener at kun de marxistiske (trotskistiske) idéer kan give et seriøst alternativ til den venezuelanske revolution. Men kun hvis revolutionen fuldføres, hvis nationaliseringerne fortsætter og ødelægger borgerskabets økonomiske magt helt og aldeles, kan det lykkes at bruge disse idéer i praksis. Dette er den helt store udfordring som den revolutionære bevægelse i Venezuela står over for i disse dage.


Se video med hele Chávez tale her (på spansk)


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.