Over hele Europa førte krisen først til et kollaps i antallet af strejker. Arbejdsgiverne har i alle lande udnyttet det chok, som krisen skabte, til at gå til angreb på løn, arbejdsforhold og tilkæmpede rettigheder. Imidlertid er der i den senere tid kommet eksempler på, at arbejderklassen begynder at svare igen.

Blandt andet har vi set, store strejker i Grækenland, England, Frankrig, Rumænien, Portugal, og Norge. Danmark er en del af den samme proces. Arbejderklassen er begyndt at røre på sig.

Strejken på MAN Diesel står ikke alene. I løbet af de sidste par måneder har der været en række arbejdsnedlæggelser på store virksomheder i Danmark. Fælles for konflikterne er, at arbejdsgiverne forsøger at presse hårde angreb på løn og arbejdsforhold igennem. Arbejdsgiverne bruger krisen som en undskyldning for at lægge et umenneskeligt pres på arbejderne. De ser deres snit til at fjerne alle de fremskridt, som arbejderne har kæmpet igennem i de seneste årtier.

Det, der er fællesnævneren for de seneste måneders konflikter, er arbejdsgivernes åbenlyse mangel på respekt for de ansatte. De ønsker at reducere arbejderne til blot at være tilbehør til maskinerne. Her er et par eksempler fra de seneste måneder:

Carlsberg: 1100 i strejke

Den 4. maj nedlagde lager- og produktionsarbejderne på Carlsbergs bryggeri i Fredericia arbejdet. Strejken spredte sig efterfølgende til også at omfatte Carlsberg i Høje Taastrup og kom til at omfatte 1100 arbejdere, da arbejdsgiverne satte funktionærer til at læsse lastbilerne, og dermed brugte dem som skruebrækkere.

Under hele forløbet har arbejdsgiverne hos Carlsberg udvist en fuldstændig uhørt arrogance over for arbejderne. Først meddelte de deres udspil til de lokale forhandlinger igennem medierne, i stedet for til fællestillidsmanden. Senere, under strejken, fortæller de til medierne, hvordan de på længere sigt vil skabe arbejdspladser i Danmark. Samtidig får hver enkelt medarbejder et brev med indirekte trusler om fyringer og udflytninger af arbejdspladser til udlandet.

Man ser tydeligt her, hvordan arbejdsgiverne hos Carlsberg forsøger at virke ”ansvarlige” overfor offentligheden, mens de på den anden side er fuldstændig ligeglade med de arbejdere, som har skabt de astronomiske profitter.

Danfoss: 700 i strejke
200 strejkede den 2. juni på Danfoss Drives i Gråsten.

5. maj strejkede 500 ansatte på Sauer-Danfoss med krav om højere løn. Arbejdsgiverne sagde, at der ikke er råd til noget i 2010, men tilbød en ”indsatsafhængig” bonus på maksimalt 3000 kroner udløst i april næste år.

Berlingske Business skrev den 17. maj: ”Salget steg i første kvartal med 9 pct. i forhold til sidste år til 7.118 mio. kr., og driftsresultatet der i første kvartal 2009 blev et underskud på 447 mio. kr. er i år vendt til et overskud på 384 mio. kr.” Danfoss regner desuden med et stort overskud i 2010, hvilket koncernchef, Niels Bjørn Christiansen har pralet med i pressen. Det er altså tydeligt, at det ikke passer, når de hævder, at der ikke er råd til lønstigninger.

Danpak Flexibles: 100 i strejke

100 arbejdere strejkede i februar som reaktion imod at ledelsen har opsagt en lokal skifteholdsaftale, så de ansatte selv skal betale for 36 minutters pause. Hidtil har pauserne været betalt.

TDC: 500 i strejke

I begyndelsen af juni strejkede over 500 ansatte hos TDC – blandt andet teknikerne på Sjælland, organiseret i Dansk Metal. Det skete som en reaktion på, at TDC har bebudet, at 110 ansatte skal fyres. Ifølge TDC er forklaringen, at der sker færre fejl, og at der dermed er tale om ”overkapacitet”. Fyringerne sker altså, fordi arbejderne er ”for dygtige”. Fyringerne kommer få måneder efter, at TDC præsenterede sit regnskab, som viste en stigning i overskuddet fra 557 millioner kroner i 2008 til 2,4 milliarder kroner i 2009.

Alpha Laval: angreb på organiseringen mødt af strejker

Ledelsen på Alpha Laval i Søborg har kørt personlig chikane imod tillidsmanden. På fabrikken har der været arbejdsnedlæggelser flere gange i år, blandt andet som reaktion på ledelsens trussel om at opsige samtlige lokalaftaler og deres forsøg på at slippe af med den mangeårige fællestillidsmand for derigennem at smadre arbejdernes organisering.

Post Danmark: chauffører i strejke

Postchaufførerne i Københavnsområdet, Brøndby og Odense på Fyn nedlagde arbejdet den 9. juni. Deres krav var, at lønnen skulle følge med priserne, men det ville ledelsen ikke gå med til.

Organiseret arbejdsgiver-offensiv
Det er tydeligt, at nogle af de største arbejdsgivere i Danmark benhårdt går efter at smadre forholdene for de ansatte. Deres snæversynede arrogance prioriterer kun profit. Det gælder ikke kun en enkelt arbejdsgiver eller to – men hele toppen af dansk erhvervsliv. Fælles for alle tilfældene er, at arbejdsgiverne fremprovokerer den ene konflikt efter den anden med det formål at smadre organiseringen og arbejdsforholdene flere årtier tilbage. Det er uacceptabelt.

Arbejderne har udvist ansvarlighed og tilbageholdenhed til overmål. Arbejdsgiverne har kun udvist arrogance og grådighed. Deres offensiv kan kun stoppes ved at stå sammen og stå fast. Der er brug for, at fagforbundene kommer klart og tydeligt på banen. Kun en kæmpende fagbevægelse kan standse arbejdsgivernes offensiv imod løn og arbejdsforhold.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.