Redaktionens note: Vi har modtaget denne pressemeddelelse fra skraldemændene fra HCS, der er i konflikt med arbejdsgiveren. Hele sagen har været præget af en uhørt kynisk og snæversynet holdning fra arbejdsgiverens side. Skraldemændenes krav har hele tiden været beskedne og helt igennem rimelige: anstændige arbejdsforhold og respekt for deres arbejde. Ledelsens konsekvente afvisninger og den vanvittige fritstilling af arbejderne er en skandale. Denne sag viser også, at Arbejdsretten er en klassedomstol, der i alle væsentlige spørgsmål står konsekvent på arbejdsgivernes side.
HCS_front_01

Der er brug for solidaritet med skraldemændene. I resten af fagbevægelsen og i arbejderpartierne må sagen tages op. LO må tage skridt for at støtte skraldemændenes kamp gennem en sympatikonflikt. Det er den eneste metode, der har vist sig effektiv i tidligere kampe, og det er den metode, der nu igen må tages op.

Vi opfordrer alle overes læsere til at følge og støtte skraldemændene.



50 skraldemænd fra transportfirmaet H.C. Svendsen A/S har i tre uger været ramt af konflikt, fordi de er utilfredse med deres arbejdsforhold. Først strejkede de. Så blev de fritstillet af HCS, da firmaet blev suspenderet fra sine renovationskontrakter med kommunerne i Hvidovre, Glostrup, Ballerup, Gladsaxe og Herlev. Og de seneste fire dage har de stået blokade ved forbrændingsanlæggene i Glostrup og på Amager, efter at afhentningen af renovation er overtaget af vognmand Michael Mühring, der er klar til sende nye folk ud i eget tøj som gummisko og cowboybukser.

Ved Amagerforbrænding er Peter Hansen, 30 år og tidligere skraldemand i Hvidovre (billedet) en af dem, der mærker konflikten på egen krop og pengepung.

”Det er da ikke sjovt det her. Det er omkostningsfuldt og giver ikke brød på bordet, men vi må stå fast og ikke give op. Det gælder arbejdsforholdene for kommende skraldemænd og andre ufaglærte grupper i det hele taget,” siger han og fortæller om baggrunden for konkfikten.

”Da vi efter flere strejker for at få en tillidsmand endelig blev organiserede tidligere på året, fandt vi jo ud af, at andre skraldemænd har meget bedre arbejdsforhold end os. Vi har virkelig ladet os nøje. Vi blev for eksempel bedt om at tage overfyldte containere, endda uden ekstra betaling. Når vi skulle vaske vores biler for gammelt skrald, råddent mad og rester fra bleer, fik vi kun udleveret hvide engangsdragter eller måtte bruge vores eget regntøj. Efter vores sidste strejke i maj fik dog udlevet masker, men arbejdsmiljøreglerne siger, at man skal have vandtæt dragt og åndeværn på. De ville for eksempel heller ikke give os reflekser på vores arbejdstøj, selvom vi render rundt på store veje i mørke og indsamler folks skrald.

På blokaden kæmper skraldemændene for ordentlige arbejdsforhold
Det er et af de mest ærgerlige, ufaglærte job at slæbe skrald for folk, og så skal arbejdsmiljø- og sikkerhedsforhold være i orden. Der var også uenighed om overarbejdsbetaling. Og de har spillet vores egen tillidsmand ud mod os ved at påstå, at han har lavet aftaler, som han ikke har. Vi kræver såmænd bare det Arbejdstilsynet og overenskomsten siger – og ganske almindelig menneskelig respekt,” siger Peter Hansen, som med henvisning til flere hundrede sager mod HCS hos Arbejdstilsynet og skraldemændenes fagforening 3F ikke fatter, at selskabet fortsat kan få lov til at drive skraldevirksomhed.

H.C. Svendsen-firmaet City Renovation overtager fra 1. januar dagsrenovationen i Vanløse, Brønshøj, Tingbjerg, Husum og Valby i Københavns Kommune.

Læs mere om HCS-skraldemændenes sag på www.skraldeprinsesserne.dk og støt eventuet på Facebook-støttegruppe Skraldeprinsesserne.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.