Vi talte med en række af de delegerede til Dansk Metals kongres. Vi hørte, hvordan krisen påvirker arbejdspladserne, og hvilke krav, der er vigtige op til overenskomst-forhandlingerne i foråret. Desuden er det klart, at der på gulvet er vrede imod de borgerlige, og et ønske om en ny regering med SF.
Metal

Brian Pedersen, formand for Metal Sæby, Byrådsmedlem for SF

Du holdt et indlæg til debatten, hvad var det du sagde?
Jeg sagde fra talerstolen, at nu må Thorkild [Metals formand Thorkild E. Jensen, red.] lære, at vi skal sige både Socialdemokratiet og SF. SF må indføjes i resolutionerne.

Hvorfor synes du det er vigtigt?

Hvis vi mener, at vi vil have en ny regering, må vi stå sammen om det her. Det ville være et stærkt signal med power fra Metal om en ny regering.

Hvad synes du, er det vigtigste for en ny regering?

Det er omfordeling af velfærden, fra de rigeste til de almindelige arbejdere. Dagpengene for eksempel må sættes op, de udgør kun omkring 50 procent af en gennemsnitlig smedeløn.
Jeg synes også, det er vigtigt at fokusere på grøn energi.

Et opgør med privatiseringer af de kommunale opgaver er vigtigt. Lige nu udhuler de grundlaget for velfærden med for eksempel de private hospitaler. Der må være et offentligt system, der træder til, så det ikke er pengepungen, der bestemmer.

Kan I mærke krisen hos jer?

Vi kan sagtens mærke krisen, der kommer dagligt folk, der er fyret. Lukningen af MAN Diesel betyder, at andre mindre virksomheder må lukke.
Vi har haft Villy Søvndal med ude på nogle virksomheder. Det er tydeligt, at det er bankerne, der bremser initiativerne, det viser, at bankpakkerne ikke virker. Man må skaffe noget risikovillig kapital.

Brian Pedersen
Vi havde også Villy med på Danish Crown slagteriet i Sæby. Man kan nu mærke at svinene køres til Tyskland og slagtes af polske kolonnearbejdere uden om det tyske arbejdsmarked. En løsning kunne være at vedtage mere restriktive dyrevelfærdsregler.

Generelt er det trist at se, hvordan mange gamle industrivirksomheder, der lukker, for eksempel MAN, der købte B&W, og nu lukker en masse produktion. Man kan frygte, at de prøver at knække den traditionelt stærke fagbevægelse.


Frank Rasmussen, Metal Nordsjælland


Hvad er det vigtigste for Metal lige nu?
Det vigtigste er at værne om den danske model, hvis ikke det er arbejdsmarkedets parter der bestemmer, så dør fagbevægelsens rolle.

Hvordan ser det ud der hvor du kommer fra med krisen?

Min fornemmelse lige nu er at mange arbejdsgivere og arbejdere holder vejret. Mange er lige nu på arbejdsfordeling, men sikkert om et halvt års tid så eksploderer det, men lige nu er vi heldige i forhold til Jylland og Fyn.

Det er tydeligt at bankerne ikke vil være med. Bankpakken var ikke møntet på os – industrien – den var møntet på dem der havde lånt til huse. Der var familier og banker der var insolvente, så pengene blev brugt til at lukke det hul.

Man burde give virksomhederne mulighed for lån, til investering og ikke lade alle pengene gå til aktionærer og direktørlønninger. De var de heldige.

Der har været et forslag fremme om statsbank – tror du det kunne være en løsning?
Jeg ved det ikke, men det ville nok blive stoppet af for eksempel USA og EU, de ville sige det var statsstøtte. Jeg synes ikke man skal bestemme direktørlønningerne, men det er fint det er kommet frem, så kan vi alle sammen se det.


Kim Schrøder, Amager Forbrænding, Metal Hovedstaden

Hvad synes du er de største udfordringer for Metal lige nu?
Jeg synes, det er at sørge for at vi kan beholde vores købekraft med lønningerne. Der er lige nu et pres på lønningerne. Pensioner er også vigtige, vi er ansat i kommunen, så vi er lidt bedre stillet end inden for industrien.

Dagpengene er selvfølgelig også vigtige når det kommer til købekraft. Rigtig mange familier rammer det meget hårdt hvis de kommer på dagpenge, det kan ødelægge meget langt ud i fremtiden. Det kan trække tæppet væk under en hel familie. Vi siger vi må bryde den sociale arv, så er det her vigtigt for børnene rammes.

Hvordan er situationen ude hos jer?

Affaldsmængden er kun faldet 3 procent, og vi kan fordele arbejdsbyrden i forskellige perioder, så vi har ikke haft fyret så mange. Men i København generelt fyres der mange. Det er let i de gode tider at sige at der skal ansættes folk, men det er ikke værdigt at blive fyret – hos os samler vi arbejdet i klumper og udbyder de store klumper til danske underleverandører.

En del af snakken på kongressen har været øget fokus på både Socialdemokraterne og SF, hvad synes du om det?
Den politiske vej, som Metal har valgt nu med både Socialdemokraterne og SF er den vej man skal påvirke. Tillidsrepræsentanterne har en stor opgave for at få valgt en S-SF regering næste gang. Vi holder ikke til 3-4 år mere med den borgerlige regering. Man kan bare se på, hvordan de har forringet dagpengene, og hvordan de er ved at sælge alt hvad der hedder forsyningsvirksomheder – hvorfor privatisere alt hvad man kan tjene penge på?

Hvad synes du er det vigtigste for en ny regering?
En ny regering må prøve at få gang i industrien og rette op på de sociale skævheder der er kommet. Så kunne det jo være rart hvis den kunne flyve Claus Hjort og også gerne Lars Løkke for den sags skyld til månen.

En ny regering må også finde en ordning på ødelæggelsen af sundhedssystemet. Bare se på USA, de er altid forrest og nu er Obama begyndt at sige at nu skal alle kunne være med. Man kan se på USA, hvordan de har ødelagt sundhedssystemet med private forsikringer. Vi behøver ikke at prøve den samme vej og forsøge at opdage den dybe tallerken igen.


Michael Kristensen, Bogense Plast, Metal Odense


Hvad synes du er det vigtigste lige nu for Metal?
Det vigtigste er at bevare og skabe nye arbejdspladser. Klimaet og miljøet er vigtigt i den forbindelse – det skulle jo gerne holde i fremtiden også. Det har også været et af temaerne for kongressen.

Hvordan står det til der hvor du kommer fra?
Vi er jo midt i en krise. Vi er ved at køre tilbage på normalt spor nu. Vi har ellers været på arbejdsfordeling, men vi regner med der kan ansættes flere til foråret.

Inde på kongressen har der jo været snakket om en ny regering med både socialdemokraterne og SF. Hvad synes du om det?

Det er vigtigt med en ny regering. Den nuværende regering lurepasser. De vigtigste punkter for en ny regering er, at de offentlige bygninger må renoveres. De er nedslidte nu, og det er noget vi kan få gavn af på længere sigt.


Per Andersen, fællestillidsmand på Lindø, Metal Odense

Kan du ikke fortælle lidt om situationen på Lindø?

10. august blev det annonceret, at Lindø ikke får flere ordrer fra 2012, det vil sige, at værftet skal lukke. Min første tanke var; det kan de ikke være bekendt. At bygge et skib er en højteknologisk proces, ikke bare i skibet men også i fremstillingsprocessen, og det kræver fagligt kompetente mennesker. Vi har for eksempel været med til at udvikle verdens største svejserobot og verdens største containerskib, med verdens største dieselmotor, ligesom vi har bygget flere skibe til det danske forsvar. Så jeg synes jo, det er virkelig ærgerligt og spild, at værftet skal lukke.

Hvilke konsekvenser vil lukningen få?
Per Andersen på talerstolen på kongressen
Lindø spiller en eller anden rolle for mere eller mindre alle industrivirksomheder på Fyn. Men det er jo ikke bare det. Jeg mener også, at Danmark bliver ”fattigere”, hvis vi ikke mere bygger skibe i Danmark på et stort værft. Al respekt for de små værfter, men de kan ikke erstatte Lindø, og Lindø er det sidste, der er tilbage af de store værfter.

Flere politiske partier og organisationer har givet gode råd og ideer, men nu handler det om at gøre dem til virkelighed. Først og fremmest skal der skaffes midler til efteruddannelse og omskoling af ca. 2000 mennesker, der afskediges i første halvår af 2010. Derudover må der tages fat på at få skabt forhold, der sikrer innovativ udvikling, men jeg synes ikke bare, man skal bruge fantasien til at se på, hvad der skal ske, når værftet lukker, men man må også se på, hvordan man kan fastholde Danmark som søfartsnation med egne værfter.

Hvad synes du man skal gøre?

Det er jo oplagt at tage fat på op til klimatopmødet; at gøre Danmark til en klimavenlig maritim nation. Vi er i gang på MAN, Lindø osv. med at udvikle motorer for eksempel. Vi har en virkelig højteknologisk ekspertise. Men lige nu bruger man kun fantasien til at forestille sig, at værftet lukker. Jeg synes, man skulle bruge den til at sikre værftet.

Jeg synes for eksempel ikke, at Socialdemokraterne og SF har været så klare i mælet. De har for eksempel sagt kombination af statslige og private interesser – det er fint, men det kan ikke stå alene. Vil de fastholde 15-20.000 arbejderstemmer på Fyn, må de komme med nogen klare udmeldinger – de skal passe på, de ikke giver denne mulighed til Dansk Folkeparti.

Hvordan synes du, den borgerlige regering klarer sig på det område?
Jamen, den glimrer ved sit fravær på industripolitikken. Jeg tror egentlig også, at det er en utilfredshed, der efterhånden går helt ind i erhvervslivets kontorer. Vi har brug for en ny regering, men ikke bare en ny regering, men en ny regering med en ny politik.

Hvis vi skal ud af krisen, så er det nødvendigt med en industripolitik. Hvis ikke vi kan producere og sælge varer, så har vi ikke penge til en ny socialpolitik.

Hvad synes du er det vigtigste for en ny regering?
Først en industripolitik for at sætte gang i produktionen. På det sociale område synes jeg, det er vigtigt med ordentlige vilkår på skoler, sygehuse og også med dagpengene.

Nu har der jo været snakket om SF på kongressen, hvad synes du?
Vi er nogen stykker, der har snakket om at melde os ind i SF, jeg overvejer det i hvert fald. Det er vigtigt, at vi er politisk organiseret, så vi kan få vores mening frem. Forbundsformanden opfordrede jo folk til at blive politisk organiserede, og det, kan jeg kun sige er fornuftigt!

Hvad synes du, er det vigtigste for Metal lige nu?
Samfundet er jo bygget op med arbejdsmarkedets parter, og politikerne kan ikke være interesseret i at svigte fagbevægelsen. Politikerne må kunne se, at fagbevægelsen er vigtig. Det er klart, at ønsker de krig, så får de det, men det gavner ikke aktionærerne.

Hvad mener du er vigtigt for OK2010?

Jeg tror, det bliver sådan en overenskomst, som vi bliver glade for, når den er overstået. Det vigtigste bliver at få rejst, hvordan vi kan styrke Danmark som industrination. Vi ønsker en stabil udvikling. Hvis arbejdsgiverne ikke lægger op til det, får de krig, men de er jo fornuftige mennesker, så det gør de ikke.


Bjarne Jørgensen, Alfa Laval


Hvad mener du er de største udfordringer for Metal?
Krisen. Vi har mistet cirka 40 arbejdspladser hos os i Søborg og 100 arbejdspladser i Kolding. Det ser ud til at alle holder vejret nu. Der er ikke så meget at gøre andet end at efteruddanne dem der har mistet jobbet.

Hvad med offentlige investeringer?
Det løser ikke umiddelbart krisen for os, men nationalt set er det en god ide at starte for eksempel vedligeholdelse af skoler osv. Og der er for eksempel også behov for SOSU uddannede på plejehjemmene – jeg er sikker på der er masser, der gerne vil tage fat.

Vi laver maskiner til rensningsanlæg, bryggerianlæg og lignende, og der kommer gang i det hos os, når der kommer gang i resten af økonomien. Men for eksempel investeringer i rensningsanlæg kunne hjælpe hos os. Kongressens slogan er jo ”energi til fremtiden” og det er jo en del af det; med vedvarende energi osv. Der har også været snakket om offentlig transport, hvor man jo går ind for at elektrificere det hele, og det vil kunne nedbringe CO2, især hvis energien kommer via vindkraft.

Hvad synes du ellers har været det vigtigste på kongressen?
Diskussion af arbejdsforhold, love og hvordan vi skal forholde os til fremtiden, mest fagpolitisk. Det hele er vigtigt. Ud over at der er en del gentagelser har det virket som en meget enig kongres, at vi er enige om de ting der skal ændres i samfundet. Ved sidste kongres blev der blødt op på fraktionerne i Metal, nu virker det mere som ét forbund. Fraktionerne gik på Socialdemokraterne og SF (og kommunister og enhedslistefolk). Ved sidste kongres kom der for første gang andre end socialdemokrater ind i Hovedbestyrelsen.

Mit indtryk er der har været mere snak om SF på denne kongres end tidligere, hvad synes du om det?
Jeg er selv SF’er så det er jeg godt tilfreds med. Vi har altid været regnet for de røde afdelinger. Det har heddet sig at vi altid stemte imod overenskomsterne, men det har vi ikke. Vi har taget stilling fra gang til gang og sagt nej når vi synes de var dårlige. Jeg sagde nej ved sidste overenskomst, fordi der ikke var blevet givet noget som helst til skifteholdsarbejderne. Jeg har 36 kolleger på skiftehold, og selvom de er unge mellem 25 og 55 år, så har størstedelen forhøjet blodtryk. Jeg synes forbundet gør for lidt ud af det.

Hvad synes du om den øgede snak om både Socialdemokraterne og SF?
Det vigtigste nu e at få en ny regering. Ved samarbejde må man give køb på nogle principper, men heller ikke sælge helt ud af butikken.

Hvad håber du er det første, en ny regering gør?
Ja nu går der jo nok halvandet års tid, men jeg håber at de tager fat i situationen i det danske samfund, tager fat i at de svageste bliver svagere og de rigeste rigere. Og også at de tager fat i situationen med hensyn til forurening.

Selvfølgelig håber jeg, at arbejdsløsheden er væk til den tid. Jeg håber, at pakkerne er begyndt at hjælpe og at de bliver opmærksomme på at man må gøre noget ved industrien.

Hvad synes du er det vigtigste i forbindelse med OK2010?
Jeg synes det er vigtigt med skifteholdsarbejdet. Og at der bliver bedre forhold for mænd på barsel, men i hvert fald en større fleksibilitet. Og så synes jeg at lærlingene skal have bedre forhold – en løn til at leve af.

Hvordan tror du det kommer til at gå?

Jeg tror, at arbejdsgiverne vil gå efter genetillæggene. Jeg tror, de vil forvente en større fleksibilitet på den ugentlige arbejdstid, så de ikke skal give så mange genetillæg. Men jeg tror ikke vi får så meget, for forholdene er for ugunstige.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.