FOA skyder konflikten i gang


Sandra Larsen og Frederik Ohsten



3 minutter

2500 tillidsrepræsentanter fra fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) var i dag tirsdag samlet i Odense Congress Center til stormøde om konflikten.
Den store sal, hvor alle var samlet, emmede at entusiasme og kampviljen var klart tilstede.

De største klapsalver i løbet af dagen gik til udtalelser imod den borgerlige regering og for opfyldelse af kravene om klare lønforbedringer samt nyheden om strejken blandt pædagoger i Aalborg.

FOAs forbundsformand, Denne Kristensen sagde, at FOA er klar til at strejke, så længe det er nødvendigt og gjorde det desuden klart, at FOAs ledelse ikke vil stille sig tilfreds med et forlig indenfor rammen på 12,8 procent, men derimod, at rammen skal brydes! Dette er fuldstændigt den rette linje, men samtidig er der også brug for en klar plan for, lige præcis hvordan strejken vindes, men desværre præsenterede FOAs ledelse ikke en sådan plan, udover at ville udvide strejken den 28. april med 12.000 ekstra strejkende.

Dennis Kristensen gjorde det klart, at det er vigtigt med en udvidelse af strejken den 28. april, men det er vigtigt, at der bliver lavet en plan for, hvad man gør, hvis ikke udvidelsen den 28. april er tilstrækkelig til at vinde

Den eneste reelle styrke i arbejderbevægelsen er vores antal og enhed. Hvis den borgerlige regering stadig nægter at efterkomme FOA-medlemmernes rimelige krav efter den 28. april, må strejken udvides til resten af den offentlige sektor og LO må sørge for, at også de privatansatte arbejdere går med i sympati.

Efter Dennis Kristensens tale, var der en kort debat. Samtlige indlæg i debatten gjorde det klart, at det er nu kravene skal igennem og, at alt under 15 procents lønstigning er uacceptabelt.
FOAs ledelse høstede stor ros for, at de ikke har bøjet sig og accepteret de 12,8 procent ramme, som den borgerlige regering har dikteret.
Samtidig blev der efterlyst en strategi for, hvad der skal gøres i tilfælde af, at regeringen griber ind til fordel for arbejdsgiverne (som i sidste ende er dem selv) Desværre svarede Dennis Kristensen ikke på dette spørgsmål, men der hersker ingen tvivl om, at det er et vigtigt spørgsmål.
Som det korrekt blev påpeget fra salen, så ville det være ’’for sølle’’, hvis FOAs ledelse bøjer sig for et diktat fra regeringen.

Senere på mødet var der debat med Carsten Hansen (Socialdemokratiet), Villy Søvndal (SF) og Bent Bøgsted (DF)
Da Villy Søvndal gik på scenen, fik han stående ovationer fra hele salen, hvorimod seancen udviklede sig til en ydmygelse for Bent Bøgsted, der blev buh’et ud. Han blev mødt med pift og råb, som ’gå hjem!’ og ’kom ind i det nye århundrede!’. Desuden var der massiv pibekoncert, protest og buh-råb, mens han talte. Mødedeltagerne opfattede ham korrekt, som repræsentant for arbejdsgiverne og den borgerlige nedskæringspolitik. I modsætning til Villy Søvndal, der konstant blev afbrudt at begejstring og klapsalver. Villy Søvndal gjorde det klart, at ansvaret ligger på den borgerlige regerings skuldre og, at regeringen har magten til at stoppe konflikten ved at efterkomme de strejkendes rimelige og beskedne krav.

Det, som nu er det vigtig er, at konflikten ikke får lov til at kører fra toppen, men, at medlemmerne involveres i fælles aktiviteter og demonstrationer samt, at der bliver afholdt demokratiske møder, hvor, at vejen frem for konflikten kan diskuteres og vedtages.

Vi opfordrer derfor alle de offentlige strejkende såvel som ikke-strejkende til at kontakte os med kommentarer og rapporter fra konflikten. Vi vil gerne høre om og viderebringe udtalelser fra arbejdspladser, faglige klubber og enkelte personer i forbindelse med konflikten.